Cfo heeft laatste woord over ict-budget

Dat betekent dat de ict-manager een goede businesscase moet hebben als hij om een zak geld komt vragen.

Dat betekent dat de ict-manager een goede businesscase moet hebben als hij om een zak geld komt vragen.

Het is nog altijd meestal de financieel directeur die het laatste woord heeft over het ict-budget. “Het bestuur van een bedrijf beslist hoeveel er wordt besteed aan ict”, zegt Alex Peters, analist bij Forrester Research. Ook Peter Vermeulen, analist bij IDC, merkt dat de financieel directeur nog altijd over de grote bedragen besluit

Dat de cfo over het ict-budget gaat, betekent dat hij overtuigd moet worden van beslissingen op het automatiseringsvlak. Dat kan problemen opleveren, erkennen beide analisten. Ict-managers moeten daarom een goede businesscase hebben voordat ze met een geldvraag naar de cfo stappen.

Peters denkt dat bij ict-beslissingen de business niet uitgesloten kan worden. Dat de financieel directeur besluit over het budget is daarom geen rare zet. “De technologieinvesteringen zijn er voor de business. Zij moeten daarom worden meegenomen in deze beslissingen”, zegt hij. Vermeulen vindt de ideale functie van de financieel directeur de controlefunctie. Dat betekent dat de ict-manager het ict-beleid uitstippelt.

Progress Software [onderzocht onlangs nog de betrokkenheid van cio’s op bestuursniveau]. Uit dit onderzoek bleek dat de helft van de Europese cio’s geen plaats heeft in de raad van bestuur. Daardoor worden ze niet betrokken bij besluitvorming op bestuursniveau. In veel gevallen wordt de ict-directeur pas bij strategische beslissingen betrokken als zakelijke keuzes al gemaakt zijn.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content