CIO-agenda voor 2008 moet minder vaktechnisch

Gartner boog zich voor zijn EXP-forum (Executive Programs) over ‘de CIO-agenda voor 2008′: uitdagingen, prioriteiten, vaardigheden… De Benelux cio’s blijken slecht bedeeld.

Gartner boog zich voor zijn EXP-forum (Executive Programs) over ‘de CIO-agenda voor 2008′: uitdagingen, prioriteiten, vaardigheden… De Benelux cio’s blijken slecht bedeeld.

Uit onderzoek van Gartner (1) blijkt dat bedrijfsleiders er voortaan op rekenen dat it een bron van differentiatie is en niet langer alleen een reservoir voor backoffice-toepassingen. “We raden de cio dan ook aan zich te concentreren op het verschil dat hij kan maken binnen het bedrijf”, stelt Mark McDonald, vice-president Gartner Executive Programs. “Wie meer met risico’s en technische kosten bezig is dan met business value, gedraagt zich te vaktechnisch. En dat is niet wat de business nodig heeft of verwacht van de it.”

De planning voor 2008 moet meer projecten en activiteiten bevatten die kunnen helpen het verschil te maken bij klanten en op de markt. Zo’n vakoverschrijdende visie steunt op 3 pijlers:- frequenter gebruik van de analytische informatie en data die de it-systemen genereren, en van samenwerkingsmechanismen,- verbetering van de flexibiliteit via normalisering en beheer van businessprocessen “die een sleutelrol gaan spelen in het werk dat een it-departement uitvoert”,- constante operationele efficiëntie in de manier waarop het it-departement beheerd wordt, met het oog op vermindering van de kostenstructuur van de onderneming.

Gartner-analist Mark McDonald benadrukt dat dit derde punt bijzonder belangrijk is voor de bedrijven in de Benelux. Volgens Gartner (dat hiervoor steunt op een respons van bijna 100 lokale bedrijven met een omzet van minstens 500 miljoen euro) zal het it-budget hier in 2008 gemiddeld met hooguit 2 à 2,5 procent stijgen, terwijl het internationale gemiddelde 3,3 en het Europese gemiddelde 3,2 procent bedraagt. “In de Benelux vermelden bedrijven een lagere it-efficiëntiegraad dan in andere Europese landen. Cio’s moeten daarom meer oog hebben voor de manier waarop ze de it-prestaties en de geschiktheid en doeltreffendheid van oplossingen verbeteren.” De verklaring voor die zwakkere prestaties? “Veel cio’s beweren niet over de juiste mensen met de nodige vaardigheden te beschikken. De oplossing moet komen van opleiding en upgrading van personeel ten behoeve van de business.” Mensen ronselen bij andere bedrijven is geen oplossing. “Het perspectief moet worden verruimd.”

(1) 1.500 CIO’s, waarvan 50 procent Europeanen, namen deel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content