Cio kijkt te veel naar de korte termijn

Uit onderzoek blijkt dat cio’s zich vooral met incidenten en operationele dagelijkse werkzaamheden bezighouden. Dat zou in het huidige economische klimaat niet verstandig zijn.

Uit onderzoek blijkt dat cio’s zich vooral met incidenten en operationele dagelijkse werkzaamheden bezighouden. Dat zou in het huidige economische klimaat niet verstandig zijn.

Chief information officers (cio’s) en ict-managers besteden de helft van de tijd aan dagelijkse operationele werkzaamheden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Information Age en KPMG onder 124 cio’s en ict-managers. Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory: “Omdat cio’s en ict-managers in beslag worden genomen door dagelijkse operationele kwesties, rest hen bijzonder weinig tijd zich te richten op cruciale strategische vragen.”

Een op de zeven beleidsmakers geeft aan dagelijks vrijwel alle werktijd te besteden aan het aanpakken van incidenten. “Het lijkt erop dat veel organisaties zich nog niet bewust zijn van de tweeledige missie van ict-beleid: de run-missie voor het blijvend ondersteuning bieden versus de change-missie om een onderneming vooruit te brengen”, zegt De Boer. Ook het ict-budget wordt niet onderverdeeld in run- en change-uitgaven.

Bijna driekwart van de cio’s en ict-managers zou zonder strakke portfolioplanning of aansluitingsproces werken. Ruim 30 procent neemt besluiten over projectinvesteringen op ad-hocbasis. Dat zijn verkeerde beslissingen in het huidige economische klimaat, zegt De Boer.

Cio’s zullen nu nog meer worden gevraagd aandacht te besteden aan het optimaliseren van ict-kosten. “Door de focus echt te richten op het structureel managen van it-investeringen, kan dat worden voorkomen en wordt het mogelijk echte besparingen te realiseren die direct bijdragen aan het verbeteren van de business.”

Na het lezen van de onderzoeksresultaten vindt De Boer het niet vreemd dat 88 procent van de respondenten aangeeft dat ict niet de optimale bedrijfswaarde realiseert. “Bedrijven moeten zich serieus afvragen of de uitgaven aan ict wel op de juiste wijze worden geprioriteerd en of projecten wel efficiënt worden uitgevoerd.”

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content