Co-ceo’s Research In Motion stappen op

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Mike Lazaridis en Jim Balsillie zijn dan toch gezwicht onder de druk van hun aandeelhouders. De twee co-ceo’s van de Canadese BlackBerry-producent Reserach In Motion (RIM) gooien de handdoek in de ring en geven de fakkel door aan ‘insider’ en coo Thorsten Heins. Heins ging in 2007 aan de slag bij Research In Motion, na een carrière van 23 jaar bij Siemans AG. De Duitser kon snel carrière maken bij de BlackBerry-producent, en schopte het tot coo Product & Sales in 2011. Zaterdag nam de voormalige chef technologie van Siemens officieel het roer over van Mike Lazaridis en Jim Balsillie.

Mike Lazaridis en Jim Balsillie zijn dan toch gezwicht onder de druk van hun aandeelhouders. De twee co-ceo’s van de Canadese BlackBerry-producent Reserach In Motion (RIM) gooien de handdoek in de ring en geven de fakkel door aan ‘insider’ en coo Thorsten Heins. Heins ging in 2007 aan de slag bij Research In Motion, na een carrière van 23 jaar bij Siemens AG. De Duitser kon snel carrière maken bij de BlackBerry-producent, en schopte het tot coo Product & Sales in 2011. Zaterdag nam de voormalige chef technologie van Siemens officieel het roer over van Mike Lazaridis en Jim Balsillie.

De machtswissel aan de top betekent het einde van een partnership dat maar liefst 20 jaar stand hield. Lazaridis en Balsillie bouwden RIM niet alleen uit tot een absolute smartphonepionier, maar ook tot een lieveling van managers en politici. Sinds de komst van de iPhone (2007) en de toestellen die op Android draaien, is het bedrijf echter op achtervolgen aangewezen.

Sinds juni 2008 verloor het aandeel 80 procent van zijn waarde, waarvan 50 procent enkel en alleen in 2011. Wat de producent van smartphones de das omgedaan heeft, is de te trage lancering van nieuwe toestellen, het te beperkte aantal beschikbare mobiele applicaties, en het zo goed als volledig ontbreken van apparaten die gewone consumenten aanspreken.

Alsof dat nog niet volstond, kreeg RIM in oktober te maken met een gigantische netwerkpanne waardoor BlackBerry-fanaten hun toestel dagenlang niet konden gebruiken. Niet veel later kondigde RIM aan dat het beheersoftware op de markt zou brengen die ook iOS en Android ondersteunt, en dat iPhone- en Android-gebruikers toegang krijgen tot het BlackBerry-netwerk. Waarmee het bedrijf geen klein beetje gezichtsverlies lijdt.

Aandeelhouders als Jaguar Financial eisen al langer een strategische ommezwaai, een verkoop of een nieuwe topmanager. Dit weekend is er dus voor de laatste optie gekozen, al blijven er ook geruchten circuleren over een mogelijke overname. Van Nokia en Microsoft is geweten dat ze met het idee speelden om samen een bod uit te brengen, en Amazon heeft recent nog een zakenbank ingeschakeld om een eventuele overname te onderzoeken.

Raad van Bestuur

Lazaridis en Balsillie geven ook hun gedeelde rol als ‘voorzitter van de Raad van Bestuur’ op. Barbara Stymiest, één van de zeven onafhankelijke bestuurders van de BlackBerry-fabrikant, zal die rol op zich nemen. Stymiest stond in het verleden al aan het hoofd van de beurs van Toronto, en is volgens Forbes één van de machtigste vrouwen in de bedrijfswereld.

Dit gezegd zijnde, neemt de tandem Lazaridis – Balsillie niet volledig afscheid van Research In Motion. Zo blijven beide uitgedienden sowieso zetelen in de Raad van Bestuur, en komt Lazaridis aan het hoofd te staan van een nieuw ‘innovation committee’ binnen het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content