Cursus analist-programmeur toch iets te hoog gegrepen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Eind mei studeren elf van de twaalf buitenlandse cursisten af die in augustus bij de Brusselse vzw Intec kozen voor een opleiding Java-analist-programmeur. “Twee van hen hebben werk, twee hebben zicht op een stage,” vertelt directeur Ludo Cattoor.

Eind mei studeren elf van de twaalf buitenlandse cursisten af die in augustus bij de Brusselse vzw Intec kozen voor een opleiding Java-analist-programmeur. “Twee van hen hebben werk, twee hebben zicht op een stage,” vertelt directeur Ludo Cattoor.

Ook voor het komende ‘schooljaar’ mikt hij op een twaalftal cursisten, maar deze keer beperkt de cursus zich tot de functie van Java-programmeur. “Een cursus analist en programmeur in acht maanden was toch wat te hoog gegrepen,” blikt Cattoor terug. Hij laat in het midden of de cursus programmatie in 2010 ook gevolgd zal worden door een opleiding tot analist. Intec blijft wel mikken op goed opgeleide buitenlanders van wie het diploma in België niet geldig is. Dit jaar namen er mensen uit onder meer Rwanda, Iran, Palestina en Rusland deel. Het initiatief kreeg de financiële steun van Vlaams minister van onderwijs Frank Vandenbroecke (SP.A) en Cevora. VDAB betaalde de verplaatsingskosten en de kinderopvang voor de cursisten. “Ik zou een en ander graag verder uitbouwen, maar hier in Brussel aan de nodige subsidies geraken is een ramp. De dienst sociale economie is een puinhoop. Er werken twee mensen op de dossiers. Nu pas heb ik de bevestiging gekregen van een voorschot voor een opleiding uit 2008.”

Intec is het enige Vlaamse onderwijscentrum in het Brusselse dat zich volledig op it-opleidingen voor werkzoekenden toelegt. Het wordt door bedrijven uit de commerciële sector wel eens met de vinger gewezen wegens deloyale concurrentie, “maar wij geven mensen een opleiding die precies door hen werden afgewezen. Zo vinden ze toch nog werk. Is dat oneerlijke concurrentie?”

Het labo van Intec begint stillaan vorm aan te nemen met goed 3 Cisco-racks. “Vroeger kregen we ook wel servers van HP in bruikleen, maar dat is blijkbaar stopgezet. Nu moeten we bedelen we bij de Rotaryclub.” Intec telt 34 medewerkers, waarvan 23 rechtstreeks onder contract. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar toch nog te weinig vindt Luc Cattoor: “We moeten te veel doen met te weinig mensen, waardoor je eigenlijk niet alles 100 procent kan afwerken. Men wil wel dat we kwaliteit bieden, maar men geeft ons de middelen niet om die kwaliteit te halen. Dat is jammer.” Toch doet Intec het helemaal niet slecht. Jaarlijks krijgen ongeveer 240 werkzoekenden een getuigschrift. In de meeste gevallen gaat het om mensen die voordien geen kaas gegeten hadden van it. Voor helpdeskdiensten heeft Intec bijvoorbeeld al ruim 150 mensen aan werk kunnen helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content