De nieuwe cio? Een 20-jarig vrouwelijk schaap met 5 poten!

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De chief information officer die zich vooral laat leiden door technologie is zo goed als passé. “Binnen de vijf jaar zal de cio 20 tot 30 procent van zijn tijd doorbrengen bij de klanten”, vertelde Daniel Lebeau, cio van GSK tijdens het Topmanagement-debat ‘The evolution of the role of the cio’. Van een volledige fusie van it en business was er echter nog niet gek veel te merken. Luq Niazi, global services leader bij IBM vond wel dat we “nu in een periode zijn dat de cio weleens de ceo zou kunnen worden”, maar dat werd weerlegd door coo Filip Dierckx van BNP Paribas Fortis: “It is van levensbelang voor een bank, en de cio moet dus deel uitmaken van de directie.

De chief information officer die zich vooral laat leiden door technologie is zo goed als passé. “Binnen de vijf jaar zal de cio 20 tot 30 procent van zijn tijd doorbrengen bij de klanten”, vertelde Daniel Lebeau, cio van GSK tijdens het Topmanagement-debat ‘The evolution of the role of the cio’.

Van een volledige fusie van it en business was er echter nog niet gek veel te merken. Luq Niazi, global services leader bij IBM vond wel dat we “nu in een periode zijn dat de cio weleens de ceo zou kunnen worden”, maar dat werd weerlegd door coo Filip Dierckx van BNP Paribas Fortis: “It is van levensbelang voor een bank, en de cio moet dus deel uitmaken van de directie. Eventueel kan hij ceo worden, maar dat zal nog niet te snel gebeuren.” Voor Mobistar-ceo Jean-Marc Harion is technologische kennis wel belangrijk voor een cio, maar tegelijk haalde hij onlangs toch de gewezen marketingverantwoordelijke van Mobistar terug uit Orange Frankrijk.

“Bovenaan het lijstje van de ceo staat vandaag de ‘affordability van it’. De verkoop moet toenemen terwijl de kost moet verminderen.” Dat vertelde Umicore-cio Edwin D’Hondt. Hij wees erop dat leveranciers nog werk aan de winkel hebben. “Wij zullen binnen de 2 jaar naar de cloud trekken, maar een wereldwijde oplossing is vandaag nog helemaal niet evident.” Daniel Lebeau wees op de paradox tussen kostenbesparingen en innovatie. “Je kan de spaghetti inderdaad blijven verminderen, maar uiteindelijk blijft er niet veel over voor innovatie.” Harion wuifde dat weg: “Creativiteit ontstaat uit de beperking.” Lebeau vroeg wat later of de ceo zal toelaten dat de cio ook met de investeerders mag gaan praten. Wat geen probleem was. Over de toenemende oproep voor de ‘social cio’ was Paul Danneels, de cio van de VDAB, positief. “Ik ben op Facebook en op Twitter, maar niet te veel. Er moet ook nog gewerkt worden.”

En tenslotte, op de vraag om de cio van de toekomst in één zin te vatten werd die aangeduid als “een schaap met vijf poten, een vrouw en iemand van 20 jaar.” Zo iemand was bij nader toezien niet te vinden in het debat van Topmanagement bij Agoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content