Duizenden Europese banen op de schop bij IBM

© Wikimedia Commons
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

IBM wil in de komende jaren duizenden banen schrappen in Duitsland en andere Europese landen. Dat vertellen Duitse vakbondsmensen aan Reuters. Bedoeling is om de vaste jobs in te ruilen voor tijdelijke equivalenten, en om een beroep te doen op externe krachten.

IBM wil in de komende jaren duizenden banen schrappen in Duitsland en andere Europese landen. Dat vertellen Duitse vakbondsmensen aan Reuters. Bedoeling is om de vaste jobs in te ruilen voor tijdelijke equivalenten, en om een beroep te doen op externe krachten. In Duitsland alleen al zouden er op korte termijn slechts 12.000 van de huidige 20.000 jobs overblijven, zo meldt de Duitse krant Handelsblatt op gezag van een rist Duitse IBM-managers. Christine Muhr van de Duitse vakbond voegt daar aan toe dat ze al langer op de hoogte is van de plannen, maar dat het nog onduidelijk is wanneer ze in realiteit worden omgezet.

Bij IBM wordt de nakende herstructurering ‘Generation Open’ genoemd. Werknemers die vandaag al tijdelijk aan projecten werken voor de technologiegigant, krijgen het etiket ‘liquid workers’ opgeplakt. Bedoeling is steeds nadrukkelijker beroep te doen op dergelijke krachten. Dit om projecten 30 procent sneller te kunnen afwerken, en tegelijk de kosten met één derde te kunnen drukken. Eén en ander moet er uiteindelijk toe leiden dat tegen 2015 de winst per aandeel 20 dollar bedraagt. Vandaag klokt die winst af op 13,44 dollar.

Duitsland krijgt de bedenkelijke eer om het ’testland’ te worden. Er moet immers nagegaan worden of het vervangen van grote groepen vaste medewerkers door externen goed werkt. Zelfstandige it’ers zouden zich simpelweg online kunnen inschrijven voor projecten. Als de demarche succesvol blijkt, zal de methode ook in andere landen worden doorgevoerd, zo melden de bronnen van Handelsblatt.

IBM telt wereldwijd ruim 400.000 medewerkers. Officieel wil de technologiegigant niet reageren op de berichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content