Elon Musk verlaat OpenAI

© REUTERS
Jari De Brabander Stagiair DataNews  

In een blogpost liet het team achter OpenAI weten dat Elon Musk het bestuur zou verlaten. Die keuze werd gemaakt omdat Tesla steeds meer op AI focust waardoor er voor Musk een mogelijk belangenconflict zou ontstaan.

OpenAI is een denktank die in 2015 door Elon Musk en Sam Altman werd opgericht om onderzoek te doen naar een veilige vorm van artificiële intelligentie die de mensheid zal helpen. Ze zijn vooral bekend van hun projecten met robots die leren van virtual reality en hun AI die probeert om computerspel DOTA 2 onder de knie te krijgen.

De organisatie werd deels opgericht uit de vrees dat AI ooit zo ver zal ontwikkelen dat het een bedreiging zou worden voor de mensheid. Onlangs werkte OpenAI ook mee aan een rapport dat waarschuwt voor de gevaren van AI. Musk zelf waarschuwt al jaren voor de toekomst van artificiële intelligentie. In 2014 omschreef hij het zelfs als ‘waarschijnlijk het grootste existentiële gevaar voor de mensheid’.

Het lijkt dan misschien ook vreemd dat Musk nu besluit om OpenAI te verlaten. Als voornaamste reden wordt er verwezen naar Tesla die tegen 2019 een AI wil ontwikkelen waarmee een auto volledig autonoom kan rijden. Hierdoor zou er op termijn een mogelijk belangenconflict kunnen ontstaan. Musk gelooft uiteraard nog steeds in het doel van OpenAI en zal hen daarom ook blijven steunen door middel van donaties en advies.

OpenAI liet ook al weten dat dit niets verandert aan hun werking. Het doel is nog steeds om onderzoek op gebied van AI te steunen om zo een veilige AI te bouwen.

Het bestuur van OpenAI bestaat nu nog uit Greg Brockman, Ilya Sutskever, Holden Karnofsky en Sam Altman. Elon Musks plaats zal binnenkort wel door iemand anders opgevuld worden, maar wie dat uiteindelijk zal worden is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content