Elop’s oprotpremie hoger dan verwacht

© Reuters

Stephen Elop krijgt 24,2 miljoen euro voor zijn vertrek bij Nokia. Dat is een pak meer dan eerst gedacht.

Stephen Elop krijgt 24,2 miljoen euro voor zijn vertrek bij Nokia. Dat is een pak meer dan eerst gedacht.
De vertrekpremie ligt 5,4 miljoen euro hoger dan de eerder geschatte 18,8 miljoen euro, terwijl dat bedrag al een serieuze controverse teweegbracht in Finland. De reden daarvoor is dat Elop deels wordt uitbetaald op basis van de aandelenkoers en die is met 75 procent gestegen sinds de verkoop van de telefoonafdeling aan Microsoft.

Dergelijke monsterbedragen voor (ex-) ceo’s zijn niet zo abnormaal, maar Elop’s situatie is op zijn zachtst gezegd uitzonderlijk. Elop werkte voor Microsoft en stapte over naar Nokia. Voor de verhuis naar Helsinki kreeg hij trouwens al eens 6,6 miljoen euro.

Maar in de drie jaar aan het hoofd van de Finse telefoonmaker zakte de marktwaarde van het bedrijf volgens de Financial Times van 17 naar 11 miljard euro. Nokia gingin vrije val omdat het onvoldoende kon inspelen op de smartphonetrend.

Onder Elop sloot Microsoft een exclusieve deal om Windows Phone als besturingssysteem te gebruiken, maar ondanks het feit dat die toestellen goed werden onthaald, konden ze niet opboksen tegen de iPhone of tegen de Androids van Samsung en HTC. Uiteindelijk verkocht Elop de telefoonafdeling aan Microsoft en verhuisde hij zelf ook terug naar het bedrijf.

Dat deed in Finland veel stof opwaaien. Zo werd er sinds de deal meermaals gesuggereerd dat Elop als mol bij Nokia werd gedropt om de marktwaarde laag te houden, wat Microsoft als overnemer goed uitkwam. Mogelijk kan het de Finnen wel sussen dat Microsoft zeventig procent van het ontslagbedrag betaalt. Elop krijgt dus een ontslagpremie van het bedrijf dat hem meteen weer in dienst neemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content