Eric Schmidt kwaad om NSA-spionage

Google-voorzitter Eric Schmidt vindt het schandalig dat de NSA de datacenters van Google besioneerde. Het bedrijf heeft stappen gezet.

Google-voorzitter Eric Schmidt vindt het schandalig dat de NSA de datacenters van Google besioneerde. Het bedrijf heeft stappen gezet.

“Het is schandalig dat de NSA de datacenters van Google inkijkt, als dat klopt. De stappen die de organisatie wil ondernemen om zijn doelen na te streven zonder een goede afweging te maken van mensen hun privacy is niet oké”, zegt Schmidt tegen de Wall Street Journal.

Met alle onthullingen die Edward Snowden de afgelopen maanden deed, sluit Schmidt niet uit dat er nog meer onthullingen komen. Wel blijft Google niet stilzitten. Het bedrijf heeft volgens zijn voorzitter klacht neergelegd zowel bij de NSA als bij president Obama en het Amerikaanse Congress.

De Amerikaanse veiligheidsdienst heeft vorige week al laten weten dat het al zijn activiteiten uitvoert binnen de Amerikaanse wetgeving. Maar schmidt vraagt zich openlijk af of het bespioneren van 320 miljoen mensen (de bevolking van de VS, nvdr) om pakweg driehonderd mensen te identificeren wel nuttig is. “Dit is gewoon slecht beleid en mogelijk illegaal”, klinkt het.

Voor Schmidt is het duidelijk dat de verhouding vandaag ver zoek is. “Er bestaan ongetwijfeld slechte mensen, maar je moet niet de privacy van elke burger in de VS schenden om ze te vinden.”

Wel medewerking

De datacenters van het bedrijf werden volgens gelekte documenten van Edward Snowden bespioneerd waardoor de NSA toegang kreeg tot virtueel alle data van Google. Al moet er ook wel enige nuance bij worden geplaatst bij de verontwaardiging van Schmidt.

Zo werkten Google, net als Microsoft, Apple, Facebook, Yahoo en andere spelers wel degelijk mee met verzoeken van de NSA. Al gingen de bedrijven niet op elk verzoek in. Dat Google daar bovenop nog werd bespioneerd, en dat zelf niet merkte, maakt nu dat het bedrijf met de billen bloot staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content