Europa stevent af op zwaar tekort aan ict’ers

Tegen 2010 ontberen Europese bedrijven jaarlijks 70.000 geschikte it-krachten. Dat blijkt uit een studie over de ict-arbeidsmarkt, uitgevoerd door de Europese koepel van ict-verenigingen Cepis, het Manchester Institute of Innovation Research en Eurochambres (de Kamers van Koophandel).

Naar schatting zijn Europese bedrijven tegen 2010 jaarlijks naar 250.000 ict’ers op zoek, terwijl er dan slechts 180.000 geschikte mensen te vinden zijn. Als oorzaken wordt onder meer gewezen op het wispelturige imago van de sector en de slechte afstemming tussen onderwijs en industrienoden. De organisaties waarschuwen voor de gevolgen die dergelijk tekort kan hebben op de concurrentiepositie van Europa.

Professor Dirk Deschoolmeester werkte als voorzitter van de Federatie van Belgische Verenigingen voor Informatica (FBVI) mee aan het Europese onderzoek. Hij vindt dat er vaak schouderophalend wordt gedaan over dergelijk nieuws. “We laten de situatie in onze contreien te veel op z’n beloop. We rekenen erop dat buitenlandse werkkrachten de tekorten zullen oplossen, waardoor we zelf geen initiatieven meer nemen. Er zijn hier en daar wel inspanningen, maar er lijkt niets echt gecoördineerd. Ik pleit voor enkele gerichte coördinatiefuncties en een duidelijker kader voor ict bij de overheid, zowel op federaal als op gemeenschapsniveau: zeg maar een betere it governance.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content