Europees label voor Imec’s HR beleid voor onderzoekers

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Europese Commissie kent aan het Leuvense Imec het HR Excellence in Research label toe, als erkenning voor Imecs beleid inzake aanwerving en ondersteuning van onderzoekers.

Europa heeft een Europees charter voor onderzoekers en een Code of Conduct voor de aanwerving voor onderzoekers uitgewerkt, om zo jongeren te stimuleren in een onderzoekstraject te stappen. Onderzoeksinstellingen kunnen hiervoor hun belangstelling te kennen geven, waarna Europa het HR beleid van die instellingen doorlicht. Dat was in 2013 het geval voor de Leuvense nano-onderzoeksinstelling Imec, dat nu ook het HR Excellence in Research label kreeg toegekend.

Actieplan

Uit de omstandige evaluatie blijkt dat Imec’s strategie inzake HR strategie op een heel breed spectrum van aspecten werd doorgelicht. Dat ging van ethische aspecten en onderzoek vrijheid langs selectie/aanwerving – en evaluatie/promotie mogelijkheden tot ‘klassiekers’ als arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid, verloning en training. Ook over het toekennen van ‘intellectuele eigendomsrechten’ is Imec duidelijk. Gezien de onderhoudscontracten die Imec met zijn partners afsluit, behoren de rechten op het werk door werknemers toe aan de werkgever. Wel wordt voorzien in het recht op publicaties (mits toestemming), en kan de individuele onderzoeker een financiële ‘inventor incentive’ ontvangen.

Het overzicht van de Code en het Charter, en hoe een instelling als Imec daar op inspeelt, inclusief een doorlopend actieplan, kan allicht een bron van inspiratie vormen voor bedrijven en instellingen die de werkomstandigheden van hun onderzoekers optimaal willen omkaderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content