‘Europese MIT’ zoekt nieuwe directeur

Het vertrek van Gérard de Nazelle, directeur van het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) …

Het vertrek van Gérard de Nazelle, directeur van het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) in september “om persoonlijke redenen” is grotendeels onopgemerkt gepasseerd. Het persbericht dat zijn vertrek aankondigde, is zelfs van de EIT-site verwijderd.

De Fransman, ex-innovatieverantwoordelijke bij Shell, had een jaar geleden nochtans een mandaat voor vier jaar gekregen. Het EIT – een beetje naar analogie met het Amerikaanse MIT – wil verder niets kwijt over het vertrek, noch over de benoeming van zijn opvolger.

Het EIT is opgericht naar analogie met het Amerikaanse MIT en ondersteunt en coördineert de Europese inspanningen rond technologie en innovatie. Het EIT is niet echt een school, maar eerder een geografisch versnipperde organisatie die werkt rond zogenaamde kennis- en innovatiegemeenschappen (Knowledge and Innovation Communities, KIC’s) met zowel universteiten, onderzoekscentra als multinationals. De drie KIC’s die deze zomer gelanceerd werden, werken rond energie, klimaatsveranderingen en ict. Deze laatste, EIT ICT Labs genoemd, linkt vijf clusters in Parijs, Eindhoven, Berlijn, Stockholm en Helsinki aan bedrijven als Nokia, Siemens, Philips en Alcatel-Lucent. Maar geen enkele Belgische aanwezigheid dus… Nochtans maken de KULeuven, VITO en Eandis deel uit van de ‘energie-community’. En de Belgische Karen Maex, vicerector van de KULeuven zetelt toch in de beheerraad van het EIT.

De Europese Unie heeft 250 miljoen euro over vier jaar uitgetrokken om private financiering aan te zwengelen. En hopen maar dat we zo langzaamaan in de buurt komen van het Amerikaanse MIT-miljardenbudget…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content