Ex-Microsoftbaas Steve Ballmer nieuwe eigenaar van basketbalteam LA Clippers

© Belga

Steve Ballmer is de nieuwe eigenaar van Los Angeles Clippers. De voormalige Microsoft-topman heeft de basketbalclub uit de NBA overgenomen van Donald Sterling, die eerder dit jaar in opspraak kwam vanwege racistische uitlatingen.

De verkoop van de LA Clippers is bekrachtigd. De 58-jarige ex-Microsoftbaas Steve Ballmer heeft er naar verluidt een recordbedrag van 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) voor op tafel gelegd.

De befaamde basketbalclub uit Los Angeles was sinds 1981 eigendom van vastgoedmagnaat Donald Sterling. Hij was de langstzittende eigenaar van een NBA-club.

Maar in april raakte hij in grote problemen. Toen dook er audio op van een gesprek tussen Sterling en zijn vriendin. De schatrijke Amerikaan zei onder meer dat zij niet met zwarte mensen op de foto mocht en geen Afro-Amerikanen mocht meenemen naar wedstrijden van de Clippers.

Die racistische uitlatingen leidden tot een enorme rel in de VS. President Barack Obama noemde de uitspraken “ongelooflijk kwetsend en racistisch”, en riep op tot maatregelen. Die kwamen er ook. Naast een levenslange schorsing kreeg hij de hoogst mogelijke boete: 2,5 miljoen dollar.

Sterling werd ook gedwongen zijn club te verkopen. De 80-jarige Amerikaan ging in eerste instantie akkoord met de verkoop van zijn club, maar kwam daar later op terug.

De rechter bepaalde twee weken geleden echter dat de verkoop aan Steve Ballmer toch mag doorgaan zonder toestemming van Sterling. Het is zijn vrouw Shelly, al 58 jaar getrouwd met Sterling, die het alleenrecht kreeg om de NBA-club te verkopen, nadat ze haar echtgenoot op medische gronden de zeggenschap over de bezittingen van de familie liet ontnemen.

Sterling werd door twee artsen mentaal onbekwaam verklaard. Hij zou de eerste verschijnselen vertonen van de ziekte van Alzheimer. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content