Filippijnse it’ers nog niet voor morgen

Even leek het erop alsof er duizend Filippijnse it-ers op een bootje dobberden op weg naar België, maar uiteindelijk hoopt Limarex, het hr- en detacheringsbedrijfje uit Hasselt er tegen eind dit jaar slechts enkele tientallen te werk te kunnen stellen.

Even leek het erop alsof er duizend Filippijnse it-ers op een bootje dobberden op weg naar België, maar uiteindelijk hoopt Limarex, het hr- en detacheringsbedrijfje uit Hasselt er tegen eind dit jaar slechts enkele tientallen te werk te kunnen stellen.

‘De Filippijnse overheid heeft toegezegd om zowat 10.000 it’ers naar West-Europa uit te zenden. België krijgt er 1.054. De exclusiviteit over de begeleiding is voor Limarex’, zo laat ceo Luc Kenens weten in het persbericht van begin februari. Het wordt nieuws als De Morgen het op 8 maart oppikt. “Wij hebben de exclusiviteit voor Vlaanderen, in Wallonië is een andere partner aangewezen,” vertelt Limarex sales & marketingmanager Manu Thijs. “Het gaat om it’ers met minimum vijf jaar ervaring die aangaven dat ze in België willen komen werken. Ze leunen aan bij onze waarden want 70 procent van hen is katholiek…”

Limarex mikt op it-bedrijven en grote ondernemingen met een omvangrijke it-afdeling, zoals financiële instellingen. “We hebben al een 25-tal cv’s en verzorgen de selectieprocedure. Er wordt een videoconferentie opgezet via laptop en webcam en indien ok, staan ze binnen de vijf weken hier. Het Filippijnse werksysteem volgt het Britse. Ontslagen zijn dus snel geregeld,” aldus Manu Thijs. De it’ers zouden volgens hem vooral bij de big four consultancybedrijven op de Filippijnen aan de slag zijn. “Wij betalen het vliegtuig en geven 500 euro per maand huishuurtoelage. Hun loon zal zo’n 250 euro boven het minimum voorgeschreven sectorbarema liggen.”

De beschikbare profielen variëren van webdevelopers tot SAP consultants. “Ze kunnen zeer flexibel ingezet worden, maar het gaat wel om een detacheringsperiode van minimaal 6 tot 8 maanden.” Met welke partner (“die regelmatige contacten heeft met de Filippijnen) Limarex precies werkt, wil Manu Thijs niet kwijt. “Wij zijn het gezicht met de eindklant. We hebben het afgetoetst met een aantal organisaties, maar willen liever geen namen geven.” Manu Thijs denkt tegen mei de eerste Filippijnse werknemers aan de slag te kunnen zetten. Tegen eind dit jaar zal hij “tevreden zijn als er enkele tientallen gedetacheerd worden.”

Limarex is gevestigd in Hasselt en heeft een bijkantoor in Diegem. Het telt een vijftiental medewerkers en een 30-tal ‘gedetacheerden’. Het is gespecialiseerd in human resources, it en engineering. Omzetcijfers van 2006 zijn nog niet te vinden op de Nationale Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content