Grootste ontslagronde ooit bij Microsoft: 18.000 banen geschrapt tegen midden 2015

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In een e-mail aan zijn werknemers kondigt Satya Nadella aan dat er volgend jaar tot 18.000 jobs zullen verdwijnen bij Microsoft. Daarmee ontslaat de softwarereus ongeveer 14 procent van haar werkkrachten. De gevolgen voor België zijn niet duidelijk.

Zoals verwacht, heeft Microsoft-CEO Satya Nadella een grote ontslagronde aangekondigd. Er verdwijnen in het komende jaar tot 18.000 jobs, schrijft hij in een e-mail aan zijn werknemers, die ook gepubliceerd werd op de website van Microsoft.

Het grootste deel van de jobs (12.500) verdwijnt zoals verwacht bij de mobiele afdeling van Nokia, de divisie die Microsoft vorig jaar overnam van de Finnen. Omwille van die overname was er een ‘overlapping’ ontstaan met andere werknemers binnen Microsoft.

Voor het overige schrapt Nadella vooral in de zware bureaucratische structuur van zijn bedrijf. De ceo wil de (te) hoge muren tussen de verschillende afdelingen slopen, zodat er beter kan worden samengewerkt, en er korter op de bal kan worden gespeeld.

Zo klinkt het ook in de mail aan zijn werknemers: “We moeten wendbaarder worden, en sneller kunnen reageren. Daarvoor is het noodzakelijk om met minder managementlagen te werken, zodat we het beslissingsproces kunnen versnellen.”

Het ziet er overigens ook naar uit dat de Nokia X-smartphones, de Android-telefoons van Nokia, uitgefaseerd zullen worden en vervangen zullen worden door goedkopere Windows-smartphones.

Microsoft gaat meteen starten met de reductie van de eerste 13.000 jobs, aldus Nadella. De grote meerderheid van deze mensen worden de komende zes maanden op de hoogte gesteld. Tegen eind dit jaar zou het besparingsplan substantieel gevorderd moeten zijn, eind juni 2015 moet de hele zaak voltooid zijn.

Microsoft verwacht voor de besparingsplannen een kost voor belastingen van 1,1 tot 1,6 miljard dollar te boeken de komende vier kwartalen.

Bij Microsoft werken wereldwijd ongeveer 127.100 mensen, onder wie zowat 30.000 mensen die van Nokia overkwamen.

Of er een impact zal zijn voor de 345 medewerkers van Microsoft in België, is nog niet bekend. “Ik heb zelf nog niet meer nieuws dan er in het persbericht staat”, zegt woordvoerster Katleen Dewaele aan Belga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content