HP-topman Mark Hurd neemt ontslag

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

HP’s sterke man Mark Hurd neemt met onmiddellijke ingang ontslag na malversaties in een relatie met een externe contractant. HP bericht dat voorzitter, ceo en president Mark Hurd uit zijn posities ontslag neemt na een intern onderzoek van de feiten betreffende een klacht van een externe contractant over ‘sexual harrassement’. Dat onderzoek concludeerde dat er geen inbreuk was gepleegd op HP’s beleid tegen onoirbaar sexueel gedrag, maar dat er wel inbreuken waren geconstateerd op HP’s regels rond zakendoen. Concreet blijkt Hurd stelselmatig vervalste persoonlijke onkostennota’s te hebben ingediend in het kader van een relatie met die externe contractant.

HP’s sterke man Mark Hurd neemt met onmiddellijke ingang ontslag na malversaties in een relatie met een externe contractant.

HP bericht dat voorzitter, ceo en president Mark Hurd uit zijn posities ontslag neemt na een intern onderzoek van de feiten betreffende een klacht van een externe contractant over ‘sexual harrassement’. Dat onderzoek concludeerde dat er geen inbreuk was gepleegd op HP’s beleid tegen onoirbaar sexueel gedrag, maar dat er wel inbreuken waren geconstateerd op HP’s regels rond zakendoen. Concreet blijkt Hurd stelselmatig vervalste persoonlijke onkostennota’s te hebben ingediend in het kader van een relatie met die externe contractant.

Mark Hurd zelf verklaarde hierover dat “naarmate het onderzoek vorderde, besefte ik dat er gelegenheden waren geweest dat ik niet de standaarden en principes van vertrouwen, respect en integriteit heb nageleefd, die ik bij HP nastreefde en die me doorheen mijn carriére tot leidraad dienden.” HP zelf stelde dat “de feiten die de beslissing voor het bedrijf bepaalden te maken hadden met integriteit, met geloofwaardigheid en met eerlijkheid.” Hierdoor zou Hurd onmogelijk nog een “effectieve leider” kunnen zijn.

Het ontslag gaat onmiddellijk in en CFO Cathie Lesjak neemt tijdelijk Hurd’s taken over. De raad van bestuur st art nu binnen en buiten het bedrijf een zoektocht naar een opvolger.

Mark Hurd kwam vijf jaar geleden aan het hoofd van HP als opvolger van Carly Fiorina. Deze laatste poogde onder meer EDS over te nemen en kocht Compaq Computers. Haar beleid kon uiteindelijk niet de raad van bestuur bekoren en ze werd tot ontslag gedwongen. Mark Hurd volgde haar op, voerde een aantal stringente herstructureringen door (met scherpe besparingsronden) en leidde het bedrijf naar zijn huidige toppositie in computers en printers. Hurd slaagde er voorts wel in EDS over te nemen, wat HP ook een sterke aanwezigheid in de serviceswereld bezorgde. Hurd kocht voorts ook nog netwerkspecialist 3Com en onlangs handheld/smartphoneproducent Palm.

HP onderstreept dat het persoonlijke malversaties betrof en dat er geen sprake is van een verkeerde voorstelling van de bedrijfsresultaten. Het bedrijf maakte overigens voorlopige cijfers voor het derde kwartaal bekend, met een omzet van 30,7 miljard dollar, goed voor een stijging met 11 procent ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal een jaar voordien. Voor het hele jaar stelt HP zijn omzetcijfers naar omhoog bij, met een totaal tussen 125,3 à 125,5 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content