HTC krijgt nieuwe CEO

Cher Wang © HTC

Peter Chou is niet langer de ceo van smartphonemaker HTC. Hij wordt opgevolgd door voorzitster Cher Wang.

Wang richtte samen met Chou HTC op in 1997 en zit ook de raad van bestuur voor. Peter Chou zelf blijft wel aan boord van het bedrijf. Hij leidt voortaan HTC’s Future Development Lab.

Het vertrek van Chou komt niet helemaal onverwacht. HTC kampt de laatste jaren met slechte resultaten waarop Chou al enkele verantwoordelijkheden aan Wang gaf, al ging het bij de meest recente bekendmaking van de cijfers wel beter.

De aftredende topman leidt HTC sinds 2004 en heeft het bedrijf in die tijd omgevormd van een onbekende fabrikant van telefoons voor andere merken tot een wereldspeler. Het bedrijf kon zich bijvoorbeeld voor de komst van Android onderscheiden met een zeer uitgesproken eigen interface voor Windows Mobile (de voorloper van Windows Phone). Een traditie die het ook op Android doortrekt met zijn Sense-interface.

Android

Volgens Bloomberg moedigde Chou destijds Andy Rubin aan om zijn eigen smartphoneplatform te maken. Dat zou later worden worden gekocht door Google dat zo aan zijn avontuur met Android begon. Op dat moment was HTC de eerste smartphonemaker die met de HTC Dream (onder de merknaam ‘G1’ in de VS en Europa) een toestel op het systeem van Google uitbracht.

Maar de concurrentie werd moordend en in een slagveld waar spelers elkaar overladen met patentrechtszaken en de marketingbudgetten genoeg zijn om voetbalploegen te kopen, moest HTC regelmatig het onderspit delven tegen Samsung op vlak van verkoopcijfers. Ook nam het bedrijf een belang in headsetmaker Beats Electronics, wat het later met slechts beperkte winst weer afstootte. Dat werd extra pijnlijk toen Apple kort nadien een belang van drie miljard dollar, een deal die mits betere timing HTC 1,29 miljard dollar had kunnen opleveren.

Meer dan smartphones

Al maakt HTC in zijn recentste kwartaal wel weer winst. Tegelijk leert HTC zich het laatste jaar wel diversifiëren, zo bracht het eind vorig jaar met de Re een eigen kleine camera uit en kondigde het op MWC een virtual reality headset en een fitnesstracker aan. Wang treedt dus aan op een moment dat het weer iets beter gaat en het bedrijf verder kijkt dan smartphones. De vraag wordt dan ook of onder haar leiding het bedrijf zich opnieuw kan onderscheiden van de concurrentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content