ICT draait rond projecten

Er zijn in België zo’n 35.000 ict’ers betrokken bij projecten, zowel leidinggevend als uitvoerend. Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad Professional.

Er zijn in België zo’n 35.000 ict’ers betrokken bij projecten, zowel leidinggevend als uitvoerend. Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad Professional.

“Het is geen marginale markt. In totaal zijn zo’n 70.000 mensen betrokken in projecten, waarvan de helft in ict. Engineering-technology staat voor de tweede grootste groep,” vertelt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys. Het gaat zowel om projectleiding als om operationele taken. “Dat betekent inderdaad dat zowat één op de vier ict’ers ergens iets te maken heeft met een project. Dat krijgen we ook te horen uit de markt.”

De meeste ondervraagden vinden projectwerk een manier om hun expertise en kennis te vergroten. Vrijheid en flexibiliteit spelen veel minder een rol. “Wij schatten het aantal zelfstandigen in projectwerk op zo’n 15 procent. De helft heeft een vast contract van onbepaalde duur, voor 35 procent geldt het contract alleen voor het project. Vaak gaat het uiteraard om projecten van meerdere jaren.”

Overigens is deze doelgroep goed opgeleid en heeft drie op de vier medewerkers een hogeschooldiploma of een master degree. Het zal niet verbazen dat vooral mannen deel uitmaken van die projectgroepen. Slechts één op de vijf is een vrouw.

De meeste ondervraagden wilden trouwens verder gaan met projectwerk, hoewel één op de drie toch klaagt over het gebrek aan opleiding en over de financiële vergoeding. “Dat valt nog wel mee. In een hoop andere arbeidssegmenten speelt de vraag naar een hoger loon een grotere rol,” aldus Jan Denys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content