ICT-sector aantrekkelijk, ICT-bedrijven niet

Vreemd resultaat dit jaar in de Randstad-studie naar de meest aantrekkelijke bedrijven van ons land: de ict-sector haalt de derde plaats qua aantrekkelijkheid, maar in de lijst met meest aantrekkelijke bedrijven scoren ict-, telecom- en elektronicabedrijven maar pover.

Vreemd resultaat dit jaar in de Randstad-studie naar de meest aantrekkelijke bedrijven van ons land: de ict-sector haalt de derde plaats qua aantrekkelijkheid, maar in de lijst met meest aantrekkelijke bedrijven scoren ict-, telecom- en elektronicabedrijven maar pover.

De jaarlijkse studie van uitzendspecialist Randstad onderzoekt de mening van 12.000 Belgische werknemers over ’s lands belangrijkste sectoren en grote bedrijven. Voor de ict-sector wordt het goede nieuws van vorig jaar bevestigd: ict-consultancy behoudt z’n derde plaats als meest aantrekkelijke sector met een score van 2,71 op 5. Het moet de farma- en de mediasector laten voorgaan. Voor 40- tot 65-jarigen is ict-consultancy het meest aantrekkelijk (daar haalt de sector een tweede plaats). Voor Nederlandstaligen en arbeiders valt de ict-sector dan weer uit de top drie.

In ict-consultancy blijkt het element ‘salaris’ de sterkste troef. Het aspect job (jobinhoud, vorming en toekomstperspectief) is het tweede belangrijkste. Voorts wordt dit jaar het criterium ‘kwaliteit van het management’ naar voren geschoven. Een minder sterk punt (16de plaats) is het evenwicht tussen werk en privé. Aandacht voor milieu/maatschappij blijft ook een aandachtspunt.

Voorts is het vrij goed gesteld met de naambekendheid van de grote ict-, technologie- en telecombedrijven. Mobistar en Belgacom bezetten plaats vier en vijf. Proximus (ook Belgacom dus) staat op plaats 10, Siemens op plaats 11. Philips haalt de 16de stek.

Dat alles maakt de lijstjes van ‘meest aantrekkelijke bedrijven’ des te verrassender: die tellen nauwelijks ict-, telecom- of technologiebedrijven in de hoogste regionen. Ten eerste is er de lijst van ‘relatieve aantrekkelijkheid’: welk bedrijf van diegene die ze kennen, vinden werknemers het meest aantrekkelijk. Het eerste bedrijf met een technologisch randje is Techspace Aero op plaats 10. SD Worx en HP bezetten plaats 14 en 15. Geen telecom- of elektronicafirma’s te zien in de top 30. Het is daar wachten tot plaats 37: Barco.

Daarnaast is er de lijst van ‘absolute aantrekkelijkheid’: daarin wordt de score van de naambekendheid van een bedrijf vermenigvuldigd met die van de relatieve aantrekkelijkheid. De absolute aantrekkelijkheid zal dus groter zijn naarmate het bedrijf zowel bekend als aantrekkelijk is. In die lijst staan Proximus, Philips en Belgacom op plaats 14 tot 16. Siemens haalt nog net de top 20. Kunnen we hier spreken van een imagoprobleem?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content