Ict-sector opvallend onaantrekkelijk voor starters

Op IBM na scoort de Belgische ict-sector erg zwak bij ‘Young Potentials’ (starters). Dat blijkt uit een onderzoek van Vacature. De meeste ict-bedrijven halen zelfs niet de top 40.

Op IBM na scoort de Belgische ict-sector erg zwak bij ‘Young Potentials’ (starters). Dat blijkt uit een onderzoek van Vacature. De meeste ict-bedrijven halen zelfs niet de top 40.

Vacature baseerde z’n onderzoek over de aantrekkelijkheid van bedrijven voor Young Potentials op de resultaten van 3 afzonderlijke studies. In de ‘Salarisenquête’ werden scores gegeven aan de bedrijven die meest aantrekkelijke voorwaarden bieden voor starters. Het onderzoek ‘De Echte Business Schools’ bevroeg hr-specialisten over welke bedrijven aan jongeren de beste leerscholen en de beste referenties bieden. Het ‘Grote Young Potentials Imago-onderzoek’ vroeg tenslotte aan starters zelf wat hun favoriete bedrijven zijn en hoe het met hun tevredenheid is gesteld bij hun huidige werkgever. Op basis van de scores die bedrijven kregen in die drie studies kon Vacature een ranglijst opstellen van meest aantrekkelijke voor Young Potentials.

Niet echt verbazend is dat de banken sterk scoren: KBC en Fortis staan op 1 en 2, Dexia op 7, ING op 9. “Dat heeft vooral te maken met de bekendheid van die namen bij veel starters”, analyseert Marjan Desmedt, research markerteer bij Vacature. Maar ook de chemie- en farmasector is sterk vertegenwoordigd (Janssen Pharmaceutica op 3, BASF op 6, …). “Dat heeft dan weer te maken met de hoge starterslonen”, aldus Desmedt.

Opvallend is dan wel dat de ict-sector – die door de schaarste op de markt bijna noodgedwongen starters moet zien te paaien – erg zwak vertegenwoordigd is in [de overkoepelende lijst]. IBM mag zich op de borst kloppen met een 4de plaats, maar dan is het wachten tot de 27ste plaats voor beeldvormingsspecialist Barco. De overige ict-namen troepen samen tussen plaats 40 en 50: Belgacom (41), Accenture (45), Oracle (46), Alcatel-Lucent (47), EDS (48) en Imec (50).

“Lage scores zijn zelden te wijten aan 1 factor, wel aan een combinatie van elementen”, zegt Desmedt nog, op zoek naar een verklaring. Ander gezegd: ict-bedrijven moeten op verschillende vlakken nog stevig bijschaven om voor starters een aantrekkelijke optie te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content