Iets meer inschrijvingen it-studenten

Hoewel de inschrijvingen in de meeste hogescholen en universiteiten nog doorlopen, is het nu al duidelijk dat er over het algemeen sprake is van een licht stijgende tendens in de bacheloropleidingen informatica. Dat blijkt uit een rondvraag van Data News.

Hoewel de inschrijvingen in de meeste hogescholen en universiteiten nog doorlopen, is het nu al duidelijk dat er over het algemeen sprake is van een licht stijgende tendens in de bacheloropleidingen informatica. Dat blijkt uit een rondvraag van Data News.

Bij de verschillende inschrijvingsdiensten is bijna eensluidend positief nieuws te horen over het aantal generatiestudenten dat zich inschrijft voor informaticaopleidingen. ‘Generatiestudenten’ is de term die gebruikt wordt voor de studenten die zich voor het eerst voor een hogere opleiding inschrijven. In de meeste hogescholen en universiteiten is er sprake van een lichte stijging of een status-quo.

Sommigen durven toch te gewagen van een sterke tot zelfs significante stijging. In Gent is er zelfs sprake van een hoerastemming. Zowel aan de Universiteit Gent als bij de Hogeschool Gent (met ook een campus in Aalst), is een duidelijke stijging merkbaar. In absolute getallen komt de aangroei van studenten in de Hogeschool Gent voor de opleiding ‘Bachelor in de toegepaste informatica’ boven de 200 uit. Maar procentueel zit de grootste stijging daar in de opleiding ‘Bachelor in de industriële wetenschappen: informatica’ – een studierichting die overigens alleen aan de Hogeschool Gent gevolgd kan worden.

Sommige onderwijsinstellingen waaronder de Vrije Universiteit Brussel, konden ons geen absolute cijfers geven vooraleer de inschrijvingsperiode afgelopen is. Wat Tim Peeters – diensthoofd voor de instroom bij de VUB – wél al kwijt kon, is dat er “een sterke stijging merkbaar is bij de opleiding ‘bachelor in de computerwetenschappen’. Op dit ogenblik zijn er maar liefst 50 procent meer studenten ingeschreven dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar.”

Na de alarmerende berichten van de laatste weken en maanden over ict-vacatures die niet ingevuld geraken en studenten die de weg naar informaticaopleidingen maar niet lijken te vinden, lijkt het nieuwe academiejaar voor een voorzichtige kentering te zorgen.

Ook in Hasselt en Leuven is er reden tot optimisme. In Hasselt noteren we zelfs een stijging met 57 procent, al moeten we dat meteen kaderen binnen de vrij lage aantallen: welgeteld 21 nieuwe studenten hadden zich op 20 september al ingeschreven, tegenover 9 op dezelfde dag vorig jaar. In Leuven valt de stijging in de bacheloropleiding informatica op.

Aan Franstalige kant is het altijd wat moeilijker om cijfers vast te krijgen. In Namen telt men 56 inschrijvingen, haast evenveel als vorig jaar. Ook Louvain-La-Neuve tekent een status quo op. Vorig jaar werden daar 68 nieuwe studenten geregistreerd. De Luikse ULG kon geen concrete gegevens kwijt. Ook op de cijfers van de Université Libre de Bruxelles is het wachten. Daar hadden ze vorig jaar 133 nieuwelingen.

Als je de cijfers aan Vlaamse kant naast elkaar legt, lijkt de Universiteit Antwerpen het zwakke broertje. Fabienne Destryker, woordvoerster bij de UA, heeft echter een logische verklaring: “In absolute aantallen gaat het maar om een daling van een handvol studenten. Bovendien zijn flink wat nieuwe inschrijvingen nog niet helemaal verwerkt, waardoor de cijfers nog kunnen nivelleren.” Met een beetje geluk krijgt dan het enige meisje van de generatiestudenten dat zich ingeschreven heeft voor de opleiding ‘Bachelor in de informatica’, er vrouwelijk gezelschap bij. Uit de eerste cijfers blijkt dat in de meeste hogescholen en universiteiten de informaticaopleidingen nog steeds typische mannenbastions blijven. Uitgerekend in de sterk stijgende opleiding ‘Bachelor in de industriële wetenschappen: informatica’ in Gent bijvoorbeeld, heeft geen enkel meisje zich ingeschreven – net als vorig jaar trouwens.

Christian Vanhuffel, directeur Agoria ICT, is voorzichtig optimistisch: “Vooreerst moeten we opmerken dat er vorig jaar eigenlijk al geen daling meer was, maar een stabilisatie. Het is een belangrijk nieuw gegeven als de inschrijvingscijfers voor bachelor toegepaste informatica licht stijgen.” Toch is het tekort aan ict-werknemers nog enorm. “Een lichte stijging van de inschrijvingscijfers is uiteindelijk niet meer dan een druppel op een hete plaat,” aldus Vanhuffel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content