Ingrid Daubechies wordt barones

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Ingrid Daubechies mag voortaan aangesproken worden als barones. Daubechies prijkte onlangs nog in de Data News top 10 van de belangrijkste Belgische ict-vrouwen.

Ingrid Daubechies mag voortaan aangesproken worden als barones. Daubechies prijkte onlangs nog in de Data News top 10 van de belangrijkste Belgische ict-vrouwen.

Op de Belgische nationale feestdag worden traditioneel een aantal mensen tot de adel verheven. Dit jaar prijkt daarop Ingrid Daubechies . Deze bijzonder intelligente dame werd geboren in 1954 en studeerde en doctoreerde in fysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Bij de befaamde Amerikaanse Bell Labs van AT&T verrichte ze baanbrekend werk op het vlak van ‘signaalverwerking’. Daubechies doceerde onder andere aan de Amerikaanse Princeton University, en is momenteel de James B. Duke professor wiskunde aan de Duke University in Durham.

In 2010 werd ze verkozen tot president van de Internationale Wiskundige Unie. Haar werk werd internationaal al uitgebreid onderscheiden met awards en prijzen, lidmaatschappen van organisaties en eredoctoraten, ook in ons land. Zo ontving ze in 2005 de gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Dit jaar werd dit alles nog extra in de verf gezet met de James Kilby medaille van de IEEE Signal Processing Society.

Nog als baron verkozen is Julien De Wilde. Hij werd in 1993 de topman van Alcatel België en groeide zes jaar later door tot executive vice president in het Parijse hoofdkwartier van de Alcatel-groep (nu Alcatel-Lucent). Julien De Wilde (1944) is nog steeds onafhankelijk bestuurder bij Telenet en bij Agfa Gevaert. Hij is tevens erevoorzitter van Agoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content