Ingrid De Latte ICT Woman of the Year

Ingrid De Latte is door Data News verkozen als ICT Woman of the Year 2010. De jury prees haar entrepreneurship, haar capaciteit om medewerkers te stimuleren en het feit dat ze geen risico’s schuwt. De Latte staat sinds bijna vijf jaar aan het hoofd van NextiraOne Benelux.

Ingrid De Latte is door Data News verkozen als ICT Woman of the Year 2010. De jury prees haar entrepreneurship, haar capaciteit om medewerkers te stimuleren en het feit dat ze geen risico’s schuwt. De Latte staat sinds bijna vijf jaar aan het hoofd van NextiraOne Benelux.

Als dochter van zelfstandigen uit Herzele die een confectiebedrijf hadden met meer dan 20 werknemers, kent ze het klappen van de zweep. Als Vlerick TEW-er duikt ze eerst in de burotica en later de ict-biotoop. “Ook nu raad ik jongeren, ook meisjes aan om in de ict-omgeving te stappen. Het is een dynamische en jonge sector. Alles beweegt erg snel zowel bij leveranciers als klanten, en het betaalt toch beter dan heel wat andere industrieën.” Tegelijk waarschuwt Ingrid De Latte dat je bereid moet zijn om bij te leren want ook de technologie raast door.

Na een loopbaan van zestien jaar bij Kodak, wordt ze in 1998 aangetrokken door Belgacom om de corporate klanten zoals Bayer, Umicore, Philips en Siemens te beheren. “De energie die toen loskwam in het team heb ik nergens meer teruggevonden.” Twee jaar later stapt ze over naar KPN, de concurrent van Belgacom, maar in 2001 wordt ze aangetrokken door de Amerikaanse leverancier Avaya om het Belgisch filiaal te leiden. Het is volle crisis, Avaya gaat van een direct naar een indirect model en zowat tien medewerkers moeten ontslaan worden. Ingrid De Latte gaat er prat op dat elk een andere job kreeg. Het is geen grijze muis. “Men volgt mij 100 procent of men haakt af.”

Het was dan ook een groot risico toen ze in 2005 voor NextiraOne koos, de gewezen afdeling van Alcatel. “Ze waren dood, maar ze wisten het nog niet.” Ze slaagt erin de onderneming opnieuw op het juiste pad te zetten en leidt nu 280 medewerkers, goed voor zowat 64 miljoen euro omzet. “Ict is een people business. Daarmee kan je het verschil maken. We verkopen immers veelal dezelfde producten.” Ze is nog op zoek naar zestien medewerkers, maar vindt bedroevend weinig vrouwen. “Ik doe niet mee aan positieve discriminatie. Je kiest iemand om zijn capaciteiten. Evenmin ben ik daarom voorstander van een quorum voor vrouwen. Je bent goed of je bent het niet. Zo heb ik ook wel een zwangere dame aangeworven. Om haar capaciteiten. Ik geloof in een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen.”

Ingrid De Latte is een harde werkster, maar bepaalt graag zelf haar agenda. “Als ik ’s avonds thuis kom om 21 uur kies ik voor quality time. Ook in het weekend. Ik werk door als het nodig is, maar ik bepaal wanneer.” Moest ze opnieuw beginnen, dan zou de 51-jarige paardenliefhebster opnieuw in de ict-sector duiken. “Het is veel te boeiend.”

Bekijk een interview met Ingrid De Latte [op Data News TV] .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content