Intel-ceo Otellini vertrekt in mei 2013

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intel meldt dat ceo en president Paul Otellini in mei 2013 het bedrijf verlaat, na haast 40 jaar in het bedrijf.

Intel meldt dat ceo en president Paul Otellini in mei 2013 het bedrijf verlaat, na haast 40 jaar in het bedrijf.

In een mededeling stelt Intel dat het vertrek van Paul Otellini samenvalt met de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, en dat in de komende zes maanden aan een ordelijke overgang zal worden gewerkt. Paul Otellini was pas de vijfde ceo in de 45 jaar dat Intel bestaat en heeft haast 40 jaar voor het bedrijf gewerkt, waarvan 8 jaar als ceo. De voorzitter van de raad van commissarissen wijst erop dat Otellini het bedrijf door “uitdagende tijden en markttransities” heeft geleid. In de voorbije jaren ging de markt immers in versneld tempo over naar hetgebruik van mobiele toestellen als smartphones en tablets, ten koste van desktop en notebook systemen. Toestellen als netbooks en nu meer recent ultrabooks hebben niet echt hier tegen een vuist kunnen maken, en Intel lijdt momenteel wat onder het gebrek aan echt stroomzuinige processoren in de klasse van de ARM-architectuur.

Intel wijst erop dat met Otellini als leider de jaaromzet van het bedrijf steeg van 38,8 miljard dollar (2005) tot 54 miljard dollar (2011), en ongeveer 107 miljard aan cash uit operations genereerde.

Voor een opvolger zal Intel zowel binnen als buiten het bedrijf op zoek gaan naar kandidaten, waarbij Otellini ook na zijn vertrek nog als adviseur kan optreden.

Partner Content