It-afstudeerders dromen van grote namen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Belgische ingenieur- en informatica-studenten die hun laatste jaar uitzitten, willen het liefst aan de slag bij Google, Apple of Microsoft. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Trendence Institute.

Belgische ingenieur- en informatica-studenten die hun laatste jaar uitzitten, willen het liefst aan de slag bij Google, Apple of Microsoft. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Trendence Institute.

De ‘Trendence Graduate Barometer’ is een grootschalig onderzoek onder 196.000 studenten in 22 landen over de meningen, plannen en verwachtingen van afstuderende studenten. In België werd de bevraging afgenomen tussen september 2008 en januari 2009 bij enerzijds masterstudenten economie en anderzijds afstuderende ingenieurs en informatici. Samen ging het over een groep van bijna 12.000 studenten.

10 procent van de afstuderende it’ers/ingenieurs wil het liefst bij Google aan de slag, 8,1 procent bij Apple en 7,5 procent bij Microsoft. Jan De Nul en het European Space Agency maken de top 5 compleet. In de Europese top-3 wisselen trouwens alleen Microsoft en Apple van plaats en scoort IBM even goed als Apple. Andere ict-bedrijven die in België hoog scoren zijn Telenet op 9, IBM op 11, Belgacom op 12 en IMEC op 18.

Ook de antwoorden op de andere vragen leveren interessant inzichten op. Zo blijken, in tegenstelling tot wat vaak geopperd wordt, Belgische it-studenten helemaal geen ‘kerktorenmentaliteit’ te hebben. Toch 23 procent zegt onmiddellijk na het afstuderen in het buitenland een job te willen zoeken. Een kleine 40 procent wil dat zeker niet, de rest laat die optie nog in het midden. Maar op de vraag of ze zouden verhuizen als ze een aantrekkelijke jobaanbieding zouden krijgen, zegt maar liefst 41,8 procent dat naar eender waar ter wereld te willen doen. 19,5 procent zou dat alleen binnen Europa willen overwegen en 23,4 procent uitsluitend binnen België. Zo blijft er maar 15,3 procent van de studenten over die niet willen verhuizen voor een goede job.

Hebberig zijn de Belgische afstudeerders, op Europese schaal bekeken, ook allerminst. Ze verwachten gemiddeld bruto 28.847 euro per jaar te verdienen in hun eerste job. Van alle West-Europese landen liggen de verwachtingen enkel in Spanje (21.017 euro) en Italië (20.536) lager. Daaronder volgen alle Oost-Europese landen. In alle West-Europese landen willen de nieuwelingen op de arbeidsmarkt dus meer, soms zelfs véél meer, verdienen. Het meest verwachten de Deense it- en ingenieurstudenten: bruto 53.319 euro in hun eerste job.De Belgen willen voor hogergenoemde som ‘slechts’ 42,3 per week presteren. ‘Slechts’, omdat het iets minder is dan het Europese gemiddelde van 43,6 uren. Alleen in Finland, Nederland, Noorwegen en Spanje rekenen de ondervraagde studenten op nog minder uren per week.

Blijkt ook dat Belgische laatstejaars in informatica, zelfs in volle crisis, (het onderzoek gebeurde in het najaar van 2008), best gerust zijn over hun jobkansen. 58 procent zegt zich geen zorgen te maken over zijn toekomstige carrière. De it-studenten verwachten gemiddeld maar 3 maanden te zullen moeten zoeken naar een eerste job. Mits wat inspanningen weliswaar, want gemiddeld denken ze 13 à 14 sollicatiebrieven te zullen moeten sturen. Over hun kwalificaties maakt het leeuwendeel zich ook geen zorgen: drievierde zegt tijdens zijn opleiding de nodige vaardigheden te hebben meegekregen om de arbeidsmarkt met opgeheven hoofd te kunnen betreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content