IT-outsourcing ArcelorMittal ingeperkt na vakbondsprotest

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het vakbondsprotest bij ArcelorMittal van begin dit jaar tegen de geplande Europese it-outsourcingsdeal met CSC heeft resultaat opgeleverd. In de definitieve overeenkomst moeten maar half zoveel it’ers van ArcelorMittal – 242 om precies te zijn – overstappen naar CSC. CSC won de eindstrijd voor het vijfjarige contract van HCL Technologies. Eerder waren ook HP, IBM, Wipro en Capgemini in de running. Over de waarde van het contract is niets bekend. CSC zal instaan voor de Europese it-infrastructuur van ArcelorMittal, zowel op bedrijfsniveau (applicatie- en webhosting, datacenter, opslag, mainframe, businesscontinuïteit en rampherstel) als werkplekniveau (desktop, netwerk, communicatie en samenwerking, print, security en helpdesk support). De dienstverlening gaat van start in het vierde kwartaal van 2011.

Het vakbondsprotest bij ArcelorMittal van begin dit jaar tegen de geplande Europese it-outsourcingsdeal met CSC heeft resultaat opgeleverd. In de definitieve overeenkomst moeten maar half zoveel it’ers van ArcelorMittal – 242 om precies te zijn – overstappen naar CSC.

CSC won de eindstrijd voor het vijfjarige contract van HCL Technologies. Eerder waren ook HP, IBM, Wipro en Capgemini in de running. Over de waarde van het contract is niets bekend. CSC zal instaan voor de Europese it-infrastructuur van ArcelorMittal, zowel op bedrijfsniveau (applicatie- en webhosting, datacenter, opslag, mainframe, businesscontinuïteit en rampherstel) als werkplekniveau (desktop, netwerk, communicatie en samenwerking, print, security en helpdesk support). De dienstverlening gaat van start in het vierde kwartaal van 2011.

De vakbonden hadden eerder al heftig geprotesteerd tegen de outsourcingsplannen. De voorbije maanden was het dan ook alle hens aan dek om de gevolgen ervan in te perken. Met succes, zo blijkt nu. Daar waar er aanvankelijk op Europees niveau sprake was van een kleine 500 – en op Belgisch niveau 80 – mensen die naar CSC moesten overstappen, is dat nu 242 in heel Europa en 35 in België, zo bevestigt ons Werner De Pauw van de LBC-vakbond. Van die 35 Belgische functies, gaat het om 19 in de Gentse vestiging van ArcelorMittal, 14 in de Luikse en 2 in Genkse poot. “Daarmee kunnen we leven, al vinden we dit wel het absolute maximum.”

“We hebben ervoor kunnen zorgen dat de meest kritische functies uit de outsourcing zijn gehaald”, aldus nog De Pauw. “Bovendien is er afgesproken dat de mensen die overstappen naar CSC daar voor enige tijd de kennisoverdracht zullen doen, maar nadien wel de mogelijkheid krijgen om terug te komen naar ArcelorMittal, als ze dat nog zouden willen.”

Niet dat er triomfalistisch gedaan wordt bij de vakbond. “We blijven dit dossier verder opvolgen. Het valt nog af te wachten hoe kwaliteit van de dienstverlening zal zijn. Volgens ons zal dat nooit hetzelfde zijn als voorheen. Bovendien betekent het vertrek van die medewerkers ook kennisverlies voor ons.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content