IT’ers, let op uw slaap!

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Softwareontwikkelaars blijken in hogere mate last te hebben van slapeloosheid.

Softwareontwikkelaars blijken in hogere mate last te hebben van slapeloosheid.

Slapeloosheid komt vaker voor bij softwareontwikkelaars dan bij de globale bevolking. Dat blijkt uit een Indiaas onderzoek van de Universiteit van Mysore, waarover een paper is verschenen in Applied Research in Quality of Life. De onderzoekers namen de slaap- en levenskwaliteit onder de loep van 91 softwareontwikkelaars tussen 21 en 45 jaar oud.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van hen – 56 procent – last had van milde (35 procent) of zware (21 procent) insomnia. Over de hele bevolking bekeken is dat normaal maar 23 procent. De jongere it’ers bleken zelfs vaker slaapproblemen te hebben dan de oudere. Mannen hadden meer last van zware insomnia, vrouwen vooral van milde insomnia.

De gevolgen van slapeloosheid kunnen ernstig zijn: vermoeidheid, irritatie, geheugenproblemen, productiviteitsverlies en relatieproblemen. Wordt insomnia niet behandeld, dan kan het leiden tot zware depressies en hart- en vaatziekten. Ook uit het onderzoek bleek evenzeer dat de levenskwaliteit van de slapeloze it’ers veel lager lag, in het bijzonder op vlak mentale gezondheid.

De conclusie is volgens de onderzoekers dat voor it’ers – die duidelijk in een risicogroep zitten – bewustmakingsprogramma’s over slaap moeten worden voorzien. De opvolging van slaapkwaliteit moet volgens hen ook deel uitmaken van de medische check-ups die bedrijven soms laten. Bedrijven in de it-sector zouden, zo klink het nog, best elementen over slaaphygiëne en -zorg opnemen in hun bedrijfspolicies,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content