It’ers pas nu in top tien van meest gezochte profielen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Raar maar waar: hoewel de voorbije jaren altijd geklaagd werd over het tekort aan it’ers, duiken ze pas dit (crisis)jaar in de top tien van meest gezochte profielen door werkgevers.

Raar maar waar: hoewel de voorbije jaren altijd geklaagd werd over het tekort aan it’ers, duiken ze pas dit (crisis)jaar in de top tien van meest gezochte profielen door werkgevers.

Het effect van de crisis is duidelijk merkbaar uit de jaarlijkse bevraging van werkgevers door Manpower. De uitzendspecialist bevroeg 39.000 werkgevers in 33 landen, waaronder 756 in België. In ons land zakt het aandeel werkgevers dat moeilijkheden heeft om de juiste profielen te vinden voor vacante posities aanzienlijk, van 26 procent vorig jaar tot 19 procent dit jaar. Of zoals Manpower het bekijkt: ondanks de crisis heeft 1 op 5 bedrijven nog steeds moeite om lege plaatsen in te vullen.

Het aandeel is vergelijkbaar met landen als India of de Verenigde Staten. In Taiwan en Roemenië is de situatie veel dramatischer. Daar vindt maar liefst 62 procent van de werkgevers niet de juiste profielen. Spanje (8 procent) en Ierland (5 procent) zitten aan het andere uiterste.

Bovenaan de top 10 van meestgezochte profielen staan technici (voor onder meer onderhoud), gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde arbeiders. Commerciële profielen komen nieuw binnen op plaats vier.

Opvallend is dat dit jaar de informatici (ontwikkelaars, programmeurs) op plaats 9 binnenkomen in die top 10. Dat terwijl in deze crisistijden ook in de it-sector veel jobs zijn verloren gegaan. En terwijl vooral de vorige jaren gewezen werd op de vele vacatures in de it-wereld. Volgens Manpower gaat het vooral over it’ers die niet alleen over juiste technische competenties en certificaten beschikken, maar die ook de nodige ‘soft skills’ (vooral sociale vaardigheden) onder de knie hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content