James Gosling bij Liquid Robotics

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

‘Java-vader’-James Gosling trok eind augustus van Google naar Liquid Robotics, producent van autonome zeegaande robotten.

‘Java-vader’-James Gosling trok eind augustus van Google naar Liquid Robotics, producent van autonome zeegaande robotten.

Na de overname van Sun door Oracle trok de ‘vader van Java’, James Gosling, al snel de deur achter zich dicht, geheel volgens de verwachtingen. Hij gaf hiervoor geen reden, op een opmerking als “just about anything I could say that would be accurate and honest would do more harm than good”, op zijn blog na.

Dat hij een klein jaar later, in maart 2011, bij Google in dienst trad, was al meer opmerkelijk. Eerst Sun en nu Oracle was (en is) immers in een rechtszaak verwikkeld met Google over patent- en copyrightinbreuken van dit bedrijf in Android. De aankondiging dat Gosling eind augustus naar Liquid Robotics trok, kan dan allicht ook worden gezien als een zet die alle partijen goed uitkomt om de spanning tussen Oracle en Google wat te verminderen.

Real time Java Toch is zo’n bedenking wellicht niet op zijn plaats. In de voorbije jaren stond de betrokkenheid van James Gosling bij de nieuwste ontwikkelingen van Java immers allang op een laag pitje. Veel meer hield hij zich bezig met spitse toepassingen van Java, inclusief het ‘afwerken’ van de JSR1, alias de ‘real time specification for Java’. Daar kon je op het jaarlijkse JavaOne ontwikkelaarsevent van genieten, tijdens Goslings ‘showcase’ sessie. Ook was hij al jaren actief rond grote, verspreide sensornetwerken.

Die interesses kan hij allicht ten volle botvieren bij Liquid Robotics, geleid door Bill Vass, een voormalige collega bij Sun. Het bedrijf produceert de ‘Wave Glider’, een zelfstandig zeegaand sensorplatform dat zijn energie voor de voortstuwing haalt uit de beweging van golven. Dat opent perspectieven voor langdurige onderzoeken ter zee, met de mogelijkheid om data in reële tijd door te sturen. Het bedrijf heeft onlangs een financieringsronde ter waarde 22 miljoen dollar afgerond, waarin onder meer Schlumberger, leverancier van ondersteuningsdiensten aan de petroleumindustrie, participeerde. Die nieuwe middelen komen op een ogenblik dat zowel het aantal klanten als de productiecijfers van ‘Wave gliders’ stijgt.

James Gosling wordt de ‘chief software architect’ van het bedrijf. Hij ziet de producten van Liquid Robotics als “a large data problem and a large-scale control problem, both of which are fascinating to me and have been passions of mine for years”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content