Japanse dropout baas MIT Media Lab

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Joichi Ito, een 44-jarige Japanner, wordt de baas van MIT’s Media Lab. De entrepreneur en liefhebber van de ‘open’ wereld (o.a. Mozilla Foundatio, Witness) studeerde kort aan de Amerikaanse Tuft universiteit (computerwetenschappen) en de universiteit van Chicago (fysica), maar behaalde nooit een diploma.

Joichi Ito, een 44-jarige Japanner zonder universiteitsdiploma, wordt de baas van MIT’s Media Lab.

Weinig onderzoekslabo’s hebben zozeer de faam een smeltkroes te zijn van de nieuwste en meest gevarieerde hi-tech ontwikkelingen als het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology. Nu 25 jaar geleden opgericht door Nicholas Negroponte – van onder meer ‘Being Digital’-faam – wordt Joichi Ito de vijfde directeur van het lab.

Deze Japanse entrepreneur en liefhebber van de ‘open’ wereld (o.a. Mozilla Foundatio, Witness) studeerde kort aan de Amerikaanse Tuft universiteit (computerwetenschappen) en de universiteit van Chicago (fysica), maar behaalde nooit een diploma. Na zijn studies was hij onder meer betrokken bij de eerste golf van internet-bedrijven, zoals de eerste commerciële internet-provider in Japan. Ook was hij een vroege investeerder in bedrijven als Flickr en Twitter.

Zijn belangrijkste uitdaging wordt het verzekeren van voldoende financiering voor het Media Lab, dat overwegend van sponsoring door bedrijven leeft en al sinds 2002 onder grotere financiële druk staat. Zijn uitgebreid netwerk moet daarbij een belangrijk voordeel voor het Media Lab betekenen.

Zelf omschreef Joichi Ito zijn aantreden in het Media Lab als “de aankomst van een Middeleeuwse pelgrim in een kathedraal.” “Na een dag van non-stop meetings met leden van de faculteit en studenten, besefte ik dat ik mijn stam had gevonden,” gaat Ito verder, “Het was een brandhaard van interconnecties en creativiteit. Ik voelde de energie door mij stromen en was geheel in mijn element.”

Aan het Media Lab wordt de Fluid Interfaces groep geleid door de Belgische Pattie Maes, die voordien de ‘Software agents’ groep had opgericht en geleid.

Partner Content