Jobs aan Schmidt: ‘Wederzijds geen personeel stropen’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een zevental ict-bedrijven, waaronder Apple, Google, Intel en Adobe worden beschuldigd afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te plukken.

Een zevental ict-bedrijven, waaronder Apple, Google, Intel en Adobe worden beschuldigd afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te plukken.

De burgerlijke rechtszaak werd ingespannen door een vijftal mensen omdat de afspraken om geen personeel van elkaar te rekruteren, een inbreuk vormen tegen de vrije concurrentie regels en de antitrustwet. Naast Adobe werden ook Apple, Intel, Google, Intuit, Lucasfilm en Pixar aangeklaagd. Concreet zouden deze ondernemingen lijsten hebben gehanteerd van ‘offlimit’ bedrijven.

In het kader van de rechtszaak zouden al documenten en e-mails zijn opgedoken met die dit aantonen. Wanneer een Google personeelslid poogde een sleutel ingenieur bij Apple weg te plukken, stuurde Steve Jobs een boodschap aan Eric Schmidt dat hij “graag zou hebben dat jouw rekruteringsdepartement daarmee stopt.” Schmidt zou dit hebben doorgestuurd naar Google’s hr-departement, die de betrokken persoon prompt zou hebben ontslagen. Ook werden excuses aan Jobs overgemaakt. Bij Adobe waarschuwde een document ervoor dat dergelijke overeenkomsten mogelijks illegaal konden zijn, terwijl Intel over een soort gentleman’s agreement sprak, beslecht met een handdruk maar geen ondertekende afspraak.

In 2010 werd al een schikking getroffen door de betrokken bedrijven met de Amerikaanse justitie om dergelijke praktijken te staken, maar de rechter was nu toch bereid de rechtszaak van de vijf aanklagers een kans te geven. Onder meer omdat toen geen schadevergoedingen werden voorzien, willen de aanklagers de zaak uitbouwen tot een ‘class action suit’, wat uiteindelijk de betrokken bedrijven miljoenen dollars zou kunnen kosten. De vraag zal uiteindelijk zijn of de bedrijven als groep samen een dergelijke strategie hadden afgesproken – wat een duidelijke inbreuk op de ‘antitrust’ wetgeving zou zijn – dan wel of het bilaterale afspraken betrof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content