Laureaten bekend van Belgische Olympiade in de Informatica

De laureaten van de derde Belgische Olympiade in de Informatica zijn aangeduid. Zij maken kans om deel te nemen aan de internationale Olympiade, die dit jaar in Italië plaatsvindt, van 23 tot 30 september.

De laureaten van de derde Belgische Olympiade in de Informatica zijn aangeduid. Zij maken kans om deel te nemen aan de internationale Olympiade, die dit jaar in Italië plaatsvindt, van 23 tot 30 september.

In tegenstelling tot de voorbije jaren namen aan de wedstrijd enkel leerlingen van het secundair onderwijs deel. Vorig jaar had Olympiade nog twee verschillende reeksen vragen moeten voorzien voor leerlingen uit het secundair en studenten van de eerste bachelor informatica. Dit jaar wilde de wedstrijd weer focussen op het secundair, om weer bij de oorspronkelijke doelstelling uit komen: ict promoten voor die leeftijdsgroep.

Aan de wedstrijd namen 137 leerlingen deel, afkomstig uit scholen van de vier hoeken van het land. In de finale gingen 45 leerlingen de strijd aan, allemaal jongens trouwens, met een min of meer evenwichtige verdeling tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. De wedstrijd bestond uit twee delen: een eerste deel waren oefeningen rond logica en algoritmiek op papier, een tweede was de ontwikkeling van twee programma’s (Java, C, C++ Python of PHP) op een pc.

De laureaten zijn uiteindelijk Floris Kint (vijfde middelbaar, Onze-Lieve-Vrouwecollege, Oostende), Vincent Lecomte (vijfde middelbaar, Lycée Martin V, Louvain-la-Neuve) en Jan Scheers (zesde middelbaar, Sint-Albertuscollege, Heverlee) geworden.

In totaal hebben 20 leerlingen (15 Franstaligen, 5 Nederlandstaligen) een prijs gekregen. Volgens jury was het niveau kwalitatief hoog. De eerste 4 lagen heel dicht bij elkaar en de rest kon zelfs slechts gerangschikt worden op basis antwoordtijden.

De volgende stap is een opleidingssessie, tijdens dewelke de 3 laureaten samen met een vijftiental van hun beste kameraden een extra opleiding in algoritmiek krijgen en nieuwe oefeningen zullen afwerken. Daaruit worden de 4 Belgen – twee Nederlandstaligen, twee Franstaligen – aangeduid die ons land zullen vertegenwoordigen in Italië.

Ons land is op de Internationale Olympiade overigens niet kansloos. In 2011 kaapte België in Thailand een bronzen medaille weg. Benoît Legat haalde toen 348 punten op 600. Twee laureaten van de Belgische finale van dit jaar – Floris Kint en Vincent Lecomte – waren overigens ook al in Thailand vorig jaar. Zij eindigden toen met respectievelijk 265 en 148 punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content