Luxemburg deelt eigen ‘awards for excellence’ uit

Het Luxemburgse ITnews 2.0 organiseerde eind vorige week voor het eerst de Golden-i awards. De titel van ‘CIO of the Year’ ging naar Philippe Paquay, ‘chief financial risk officer’ en ‘chief operating officer’ van KBC-dochter KBL European Private Bankers.

Het Luxemburgse ITnews 2.0 organiseerde eind vorige week voor het eerst de Golden-i awards. De titel van ‘CIO of the Year’ ging naar Philippe Paquay, ‘chief financial risk officer’ en ‘chief operating officer’ van KBC-dochter KBL European Private Bankers.

Als wereldwijde financiële draaischijf steunt het Groothertogdom Luxemburg natuurlijk de ontwikkeling van bedrijven die it-diensten verlenen. Bij gebrek aan een degelijke breedbandinfrastructuur kwam daar een tijdlang weinig schot in maar vandaag kent Luxemburg voldoende succesverhalen die niet moeten onderdoen voor die in de buurlanden. Het Luxemburgse tijdschrift ITnews 2.0 wou het doorzettingsvermogen van een serie belangrijke it-spelers in de bloemetjes zetten met de organisatie op 22 mei van de eerste Golden-i awards. Tijdens de feestelijke gebeurtenis in het teken van innovatie werden heel wat denkpistes gelanceerd. Dat deed ook dr. Steve Garnett, voorzitter van het Salesforce.com. Die wees erop dat heel wat softwareprojecten op een mislukking uitdraaien of meer kosten dan oorspronkelijk gepland, waardoor bedrijven en instellingen in toenemende mate een beroep doen op ‘on-demand’-oplossingen, zoals die van Salesforce, zelf leider op het vlak crm-oplossingen. “Er komt nooit meer een software-uitgever die een omzet van 1 miljard dollar haalt”, zei Garnett. “Het web biedt eindeloos veel voordelen, en Software-as-a-Service is niet langer een kwestie van waarom, maar van waar en wanneer.”

De eerste uitreiking van de Golden-i’s was vooral een gelegenheid om de Luxemburgse it-gemeenschap in de bloemetjes te zetten. Er gaven 300 mensen present op de feestelijke avond, 60% gebruikers van it-dienstverleners en 40% advies-en dienstverlenende bedrijven zelf. De ‘Association des Professionnels du Secteur Informatique’ (APSI) in Luxemburg mocht de prestigieuze prijzen van ‘CIO of the Year’ 2008 en de ‘Flagship Award’ toek’nnen. De CIO van het Jaar werd verkozen op basis van interviews met het magazine ITnews tijdens het afgelopen jaar. De Flagship award betreft, “bekroont een onderneming voor haar visie op it, de manier waarop ze haar projecten uitvoert en het belang daarvan voor het Luxemburgse economische weefsel”, aldus Claude Lüscher, voorzitter van de APSI.

Voor elke prijs kwamen tien kandidaten in aanmerking, die hun visie op een efficiënte en duurzame it voor Luxemburg moesten verdedigen. De prijs van ‘CIO of the Year’ werd overhandigd aan Philippe Paquay, ‘chief financial risk officer’ en ‘chief operating officer’ van KBL European Private Bankers. “Deze prijs is een bekroning voor tien jaar investeringen van ons team in it- en bedrijfsprojecten”, verklaarde Philippe Paquay. “De privatebankingdiensten die wij in het buitenland voorstellen, moeten concurreren met lokale spelers. Daarom steunen wij op de hub die we in Luxemburg hebben opgericht. De it-component is dus essentieel in onze strategie, naast onze wil om deze uitmuntendheid ook buiten Luxemburg toe te passen.”

De “Flagship Award” ging naar Odyssey Financial Technologies, een bedrijf met sterke Luxemburgse roots. Het werd dertien jaar geleden door welgeteld negen personen uit de grond gestampt, maar telt vandaag 530 werknemers wereldwijd. “Luxemburg geeft jonge ondernemers een kans door hun creatieve projecten te ondersteunen”, aldus Guy Eggermont, ‘board secretary’ bij Odyssey. Dat bevestigt ook Jean-Louis Schiltz, de Luxemburgse Minister van Communicatie: “Drie of vier jaar geleden was het nog pover gesteld met de infrastructuur in Luxemburg. Maar de ondernemingen hebben aanzienlijk geïnvesteerd, en de duurzaamheid van die investeringen moet worden verzekerd. We zijn op de goeie weg, en we moeten de nadruk blijven leggen op innovatie, gesteund door publiek onderzoek. We hebben een solide netwerk opgebouwd, en it-bedrijven dragen ruimschoots bij tot de internationale uitstraling van Luxemburg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content