Medeoprichter openAI trekt naar concurrent Anthropic

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

John Schulman, die mee aan de wieg van OpenAI stond, gaat voortaan aan de slag bij Anthropic. Hij wil opnieuw technischer werken.

Schulman zegt in een uitgebreide post op X dat hij op andere dingen wil focussen in deze fase van zijn carrière, zoals AI alignment en hands-on technisch werk. Schulman begon negen jaar geleden bij OpenAI toen het bedrijf opstartte in 2015. Daarvoor volgde hij onder meer les bij de Belg Pieter Abbeel, die ook twee jaar voor OpenAI werkte.

Hoewel het vertrek van Schulman vriendschappelijk lijkt, zo krijgt hij ook complimenten van CEO Sam Altman, bevestigt het opnieuw gerommel binnen OpenAI. Zo kondigde ongeveer gelijktijdig ook Greg Brockman, president en eveneens medeoprichter, aan dat hij een sabbatjaar zou nemen tot eind dit jaar.

De afgelopen maanden kondigden ook andere medeoprichters Ilya Sutskever en Andrej Karpathy aan dat ze elk een eigen bedrijf zou oprichten. Ook Jan Leike vertrok, net zoals Schulman trok hij naar Anthropic. Die speler werd in 2021 opgericht met onder meer geld van Amazon.

Sutskever en Leike zaten in het ‘superalignment team’ van OpenAI. Het Team dat de kunstmatige intelligentie controleerbaar en dus veilig moet houden. Schulman zelf was hoofd alignment science, dat de AI-modellen van OpenAI moest verfijnen voor de chatbot en andere interfaces.Het vertrek van meerdere medeoprichters en topmensen vindt vermoedelijk deels haar oorsprong bij het conflict van eind vorig jaar. Toen werd CEO Sam Altman onverwachts ontslagen en stapte ook Brockman op uit protest. Ze vonden snel onderdak bij partner en investeerder Microsoft. Na enkele dagen heisa keerden Altman en Brockman terug, wat dan weer lastig was voor mensen als Sutskever, die mee aan de basis lag van het ontslag van Altman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content