Meer IT-studenten, minder IT-masters in Vlaanderen

De Nederlandstalige universiteiten en hogescholen hebben er dit academiejaar één procent meer IT-studenten bijgekregen. Voor alle technologieopleidingen samen is de stijging groter.

De Nederlandstalige universiteiten en hogescholen hebben er dit academiejaar één procent meer IT-studenten bijgekregen. Voor alle technologieopleidingen samen is de stijging groter.

In totaal zijn er 2.824 studenten begonnen aan een master computerwetenschappen of een professionele bachelor ICT. Vorig jaar waren dat er 2.769. Dat becijfert technologiefederatie Agoria.

Wel zakt het aantal kandidaten voor een Master Computerwetenschappen van 341 naar 284, een daling van 16,7 procent. De stijging is daarom te danken aan de Professionele Bachelor ICT die van 2.455 naar 2.540 inschrijvingen stijgt (+3,4 procent. Agoria gaat er van uit dat de hoofdreden ligt bij het feit dat studenten liever kiezen voor een vierjarige in plaats van een vijfjarige opleiding.

Burgerlijk Vs. industriëel Ingenieur

Als we het plaatje opentrekken naar alle technologierichtingen dan ligt het totaal aantal inschrijvingen op 7.248 voor de opleidingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen en ingenieurswetenschappen. Dat is een stijging van 2,2 procent. Al blijft de technologiefederatie benadrukken dat dit te weinig is.


“Op termijn zouden we eigenlijk minstens 9000 technologiestudenten op jaarbasis moeten hebben om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

De verschuiving naar een kortere opleiding valt ook op bij de ingenieurs. De opleiding burgerlijk ingenieur kende tot nu toe een constante stijging, maar heeft dit jaar minder inschrijvingen. “De invoering van de oriënteringsproef of ijkingsproef kan hier een verklaring zijn,” zegt De Pril. Al hoopt hij wel dat die proef het slaagpercentage omhoog trekt. Opleidingen industriël ingenieur gaat daarentegen wel met 17 procent vooruit.

Meer vrouwen
Het aantal vrouwen in technologierichtingen stabiliseert op 9,7 procent. Ook hier daalt het aantal burgerlijke ingenieurs ten voordele van industriëel ingenieurs zegt Agoria.

Voor de master industriële wetenschappen stijgt het aantal vrouwelijke inschrijvingen van zeven naar 10,6 procent. De masters informatica en computerwetenschappen blijven ongeveer gelijk met tien procent vrouwen. Onder alle professionele bachelors voor technologierichtingen stijgt het aantal vrouwen van 1,7 naar 4 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content