Mensen met autisme zijn betere softwaretesters

Ordina en M2Q – een onderdeel van de Cronosgroep – hebben samen met vier social profit organisaties een softwaretestbedrijf opgericht. De softwaretesters van Passwerk zijn personen met een autismespectrumstoornis (ASS) met een normale begaafdheid, het syndroom van Asperger. Ordina en M2Q zien een groeiende nood aan softwaretesters, en geloven dat ASS’ers beter dan eender wie geplaatst zijn om de vacatures in te vullen.

Ordina en M2Q – een onderdeel van de Cronosgroep – hebben samen met vier social profit organisaties een softwaretestbedrijf opgericht. De softwaretesters van Passwerk zijn personen met een autismespectrumstoornis (ASS) met een normale begaafdheid, het syndroom van Asperger. Ordina en M2Q zien een groeiende nood aan softwaretesters, en geloven dat ASS’ers beter dan eender wie geplaatst zijn om de vacatures in te vullen.

Op vijf jaar tijd wil Passwerk 75 gedreven test engineers opleiden. Ordina en M2Q engageren zich om de mensen aan een job te helpen. Enkele eerstelingen zijn nu al ijverig aan het werk bij eindklanten – onder meer bij de VDAB en het OCMW Antwerpen. En ijverig is wel het juiste woord: “Eigen aan personen met een autismespectrumstoornis is dat ze een hoog niveau van details nastreven. Ze houden ook van repetitief werk”, zegt Nico De Cleen, directeur van Passwerk. En dat zijn eigenschappen die prima van pas komen voor een erg precies werk als het testen van software waar kwaliteit voorop moet staan. Belangrijk is wel dat er permanente ondersteuning en begeleiding blijft. Doordat ASS’ers zo gedreven, aandachtig én snel werken, zijn ze veel sneller uitgeput en hebben ze bijvoorbeeld een aangepast uurschema nodig. Er is dus ook wel de nodige sensibilisering en bewustwording nodig bij de bedrijven.

“De betere kwaliteit in het testen leidt dan weer tot een hoger serviceniveau en een grotere tevredenheid bij de gebruikers, klanten en leveranciers”, zegt Hans Vets, ceo van Ordina. “We zien ook duidelijk een verschuiving in de markt, waardoor de nood aan software test engineers alsmaar groter wordt. De combinatie van beide punten maakt dat we beslist hebben om mee te stappen in het verhaal, en een belangrijke bijdrage aan het startkapitaal te leveren”, zegt Hans Vets nog.

Passwerk werd in februari al opgestart en werd deze maand in Antwerpen formeel voorgesteld in de gebouwen van Digipolis. Ook Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Sociale Economie, was van de partij. Zij kwam vertellen dat Passwerk erkend wordt als een ‘invoegbedrijf’, een onderneming die bereid is om kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen in een omgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat. “En als een minister langskomt, dan brengt die centen mee”, grapte ze. Verdeeld over vier jaar krijg Passwerk een subsidie van 852.500 euro voor het aannemen van 62 voltijdse medewerkers met autisme. Daarbovenop reserveert het Fonds ter bevordering van de Sociale Economie dat sociale innovatie wil stimuleren, ook een opstartsubsidie van 320.000 euro.

De hoofdzaak is nu om de vele misverstanden en vooroordelen rond autisme weg te werken. “We merken nog een zekere terughoudendheid bij de bedrijven”, zegt Hans Vets. “Dat hopen we te verhelpen, want de voordelen op het vlak van productiviteit zijn er. En bovenal: deze mensen wíllen ook echt werken, dat enthousiasme voel je. We hebben het ooit anders geweten met projecten van de VDAB, waarbij niet-gemotiveerde werkzoekers kwamen aankloppen bij ons – gewoon omdat het moest”, merkt de ceo van Ordina op. Passwerk is nochtans ook gegroeid vanuit de VDAB, als een project onder leiding van VDAB-werknemer Dirk Rombaut. Hij liet zich daarbij inspireren door een gelijkaardig project in Denemarken. De oprichters van Passwerk hopen dat hun project op zijn beurt inspirerend werkt voor andere bedrijven.

En de testers zelf? Die hebben het klaarblijkelijk naar hun zin. Bart Van Loy (26) is een van de testers die via Ergasia – een van de participerende vzw’s – met Passwerk in contact kwam, en die ook het logo ontwierp. “Dat ik nu in de it-branche werk, spreekt mij het meest aan. Dat het werk ook aangepast is aan personen met autisme, maakt het voor mij ook gemakkelijker dan in het ‘gewone’ circuit”, aldus een enthousiaste Bart. Langs de andere kant maken de testers wel deel uit van een ‘echte’ werkomgeving, en dat is voor hun eigenbeeld zeker belangrijk. Overigens worden ze met een bruto startloon van 1.850 euro ook beter betaald dan een doorsnee tester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content