Mexicaanse telecommagnaat weer rijkste man ter wereld

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Carlos Slim Helu voert opnieuw de Forbes-lijst aan van rijkste mensen ter wereld.

Carlos Slim Helu voert opnieuw de Forbes-lijst aan van rijkste mensen ter wereld.

Voor het tweede jaar op rij is de rijkste man ter wereld de Mexicaan Carlos Slim (74 miljard dollar) van het telecomconcern Telmex, gevolgd door Microsoft-oprichter Bill Gates (56 miljard dollar) en investeerder Warren Buffet (50 miljard dollar). Nog een it-miljardair in de top-10 is Larry Ellison, ceo en oprichter van Oracle. Hij staat met een vermogen van 39,5 miljard dollar op plaats 5.

De top-50 wordt overigens stevig gespekt met it-ondernemers en -toplui. De Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin staan op plaats 24 met 19,8 miljard dollar. Jeff Bezos van Amazon volgt op plaats 30 met 18,1 miljard dollar. Verderop zien we nog de Indiase Wipro-topman Azim Premji (plaats 36, 16,8 miljard dollar), Michael Dell van de gelijknamige hardwarefabrikant (plaats 44 met 14,6 miljard dollar) en Steve Ballmer (plaats 46 met 14,5 miljard dollar).

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg valt net uit de top-50 (plaats 52) met een vermogen van 13,5 miljard dollar. Samen met zijn collega en vroegere kamergenoot Dustin Moskovitz (plaats 420, met 2,7 miljard dollar) is hij de jongste miljardair uit de lijst. De populaire Apple-ceo Steve Jobs staat op plaats 110 met 8,3 miljard dollar.

De rijkste Belg is Patokh Chodiev een Oezbeekse Belg, uit de metaal- en mijnindustrie. Hij heeft een vermogen van 3,7 miljard dollar en staat daarmee op plaats 297. Investeerder Albert Frère volgt op positie 362 met 3,1 miljard dollar. Ook de Chinese baas van koolreus Winsway Coking Coal Holdings Limited, Wang Xingchun, wordt door Forbes bij de Belgen gerekend.

Het totale aantal miljardairs bedraagt dit jaar 1.210, een absoluut record in de 25 jaar dat het klassement van Forbes bestaat. Samen zijn de miljardair van onze planeet goed voor 4.500 miljard dollar, of meer dan het bruto binnenlands product van Duitsland, aldus Forbes. Verder valt op dat de Verenigde Staten en Europa steeds minder miljardairs tellen, terwijl hun aantal in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) gestaag blijft toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content