Microsoftbaas krijgt 84 miljoen dollar van de Sint

Microsoft-CEO Satya Nadella © AFP

Satya Nadella, topman van Microsoft, heeft deze week een cadeau van 84 miljoen (68 miljoen euro) dollar in zijn schoen gekregen. Hij mag het wel pas over vijf jaar uitpakken.

Het nieuwe aandelenpakket voor de topman staat los van zijn jaarsalaris van 920.000 dollar (743.000 euro) en van de geldbonus die hij krijgt, ter waarde van 3,6 miljoen dollar (2,9 miljoen euro).

Fronsende wenkbrauwen

Het is gebruikelijk dat topmannen een pakket aandelen meekrijgen, maar dit doet zelfs in de sector de wenkbrauwen fronsen. Er was stevige kritiek, maar toch stemde de meerderheid van de aandeelhouders er mee in – misschien omdat ze het een goede prikkel voor Nadella vinden. Immers, hoe beter de prestaties van Microsoft, hoe meer zijn cadeau waard wordt.

‘Goede karma’

Op dit moment leidt Nadella een reorganisatie waardoor 18.000 banen zullen verdwijnen. Hij kwam een paar weken geleden negatief in het nieuws toen hij tegen een vrouw zei dat ze niet om loonsverhoging moest vragen, maar moest ‘geloven dat het systeem je vanzelf de juiste verhoging zal geven’. Vertrouwen op je ‘goede karma’, noemde hij dat. Hij heeft zijn excuses aangeboden voor zijn opmerkingen.

Inkomensverschillen

De verschillen tussen de Amerikaanse topverdieners en de Amerikaanse onderklasse blijven maar stijgen. Afgelopen jaar verdiende de rijkste 5 procent 22,2 procent van het inkomen, volgens de Amerikaanse overheid. Dat was dertig jaar geleden 16,5 procent. De armste 5 procent heeft zijn inkomen in die tijd niet zien stijgen, en het aandeel in het totale inkomen is daarmee gedaald van 4,3 tot 3,2 procent.

Volgens de Franse econoom Piketty zeggen cijfers over vermogen veel meer dan cijfers over inkomen. Die lopen nog veel verder uit elkaar. De laagste 5 procent bezit niets, of zelfs een negatief vermogen in de vorm van schulden. De top vijf procent in de VS bezit maar liefst 63 procent van al het vermogen. (IPS/MI)

Partner Content