Mobiel werken wordt mainstream

De meeste Europese bedrijven besteden in 2008 tenminste evenveel of zelfs meer aan mobility dan een jaar eerder. Mobility wordt mainstream en de fase van experimenteren is voorbij, zeggen onderzoekers van Gartner.

De meeste Europese bedrijven besteden in 2008 tenminste evenveel of zelfs meer aan mobility dan een jaar eerder. Mobility wordt mainstream en de fase van experimenteren is voorbij, zeggen onderzoekers van Gartner.

Dit jaar stellen Europese ondernemingen gemiddeld even veel of zelfs 5 tot 10 procent meer budget beschikbaar voor mobiel werken dan in 2007. Sommige besteden zelfs 20 procent meer dan vorig jaar. Dat becijferden de analisten van Gartner na onderzoek bij grote en middelgrote bedrijven in Europa.

“Mobility wordt mainstream en volwassen”, legt Monica Basso van het onderzoeksbureau uit op Silicon.com. “Ondernemingen hebben ermee geëxperimenteerd en stappen nu over naar de fase van rationalisatie. Investeringen in mobiel werken vormen integraal onderdeel van het algemene ict-plaatje.”

“Het is niet meer zo dat ze mobiele technologie alleen uitproberen. Ook niet dat mobility slechts op enkele eilandjes binnen het bedrijf wordt toegepast om aan te tonen dat het voordeel voor een organisatie oplevert. Dat weten we nu wel. Iedereen begrijpt tegenwoordig dat het gebruik van mobiele apparaten en smartphones met toegang tot de zakelijke e-mail voordelen met zich meebrengt voor de mobiele werker”, aldus Basso.

56 procent van de ondervraagde bedrijven noemt de toegenomen productiviteit van hun medewerkers het belangrijkste voordeel van mobiel werken. Ook vinden ze vaak dat de interne communicatie door toepassing van mobility verbetert.

De onderzoekers vonden dat veel bedrijven de komende 12 tot 18 maanden vooral bezig zijn met het definiëren van een langetermijnstrategie voor mobility. Ook de integratie van de mobiele toepassingen met de bestaande ict-infrastructuur en operations wordt veel genoemd.

Volgens Basso moeten voor de integratie veel business operations goed op elkaar afgestemd zijn. “Tot dusver werd mobility voornamelijk gezien als apart onderwerp dat door een aparte groep mensen werd beheerd. Steeds vaker moeten de operations die bij mobility om de hoek komen kijken, onderdeel worden van de rest van de ict-operations.”

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content