Nauwelijks nieuwe informaticastudenten

Aan ’s lands universiteiten en hogescholen zijn er dit academiejaar zo’n 5 procent ‘generatiestudenten’ informatica bijgekomen.

Aan ’s lands universiteiten en hogescholen zijn er dit academiejaar zo’n 5 procent ‘generatiestudenten’ informatica bijgekomen.

Generatiestudenten zijn studenten die voor het eerst een opleiding volgen in het hoger onderwijs. Een en ander blijkt uit een (bijna volledige) rondvraag van Data News bij de hogescholen en universiteiten zelf. Mooie groei, zo lijkt het op het eerste gezicht, maar in absolute cijfers gaat het om nog geen nieuwe 120 studenten over 35 instellingen. De groei zit bovendien volledig bij de hogescholen. De universiteiten (zie grafiek) vertonen samengeteld haast een nulgroei.

“Onbegrijpelijk als je kijkt naar het aantal beschikbare ict-jobs”, vindt Betty Goens, directeur promotie opleidingen aan de UHasselt, van de zwakke groei. “Bovendien moet er ook dringend iets gebeuren met het aantal meisjes in de richting, want dat is schrijnend laag.” Gelijk heeft ze, want de proportie vrouwelijke generatiestudenten haalt de 10 procent niet. “Om wanhopig van te worden”, klinkt het aan de UCL.

De gedetailleerde cijfers die Data News begin oktober wist te verzamelen, [kan u hier in pdf-formaat downloaden]. Enkele scholen wensten te benadrukken dat het om een momentopname gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content