Nieuwe ceo Icann is consensusfiguur met Egyptische roots

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Icann heeft zijn nieuwe ceo Fadi Chehadé voorgesteld. De in de VS verblijvende Libanees met Egyptische roots moet de domeinbeheerder door één van zijn grootste transities ooit leiden.

Icann heeft zijn nieuwe ceo Fadi Chehadé voorgesteld. De in de VS verblijvende Libanees met Egyptische roots moet de domeinbeheerder door één van zijn grootste transities ooit leiden.

Met Fadi Chehadé (50) komt er niet alleen een outsider aan het roer te staan van de domeinregulator, maar ook een man met drie nationaliteiten die vloeiend Arabisch, Engels, Frans en Italiaans spreekt. Na de turbulente periode waarin de fel gecontesteerde Rod Beckstrom de lakens uitdeelde, is het straks aan Chehadé om de rust te herstellen, om de relaties met onder meer de Verenigde Naties te optimaliseren, en om de introductie van de nieuwe internetextensies in goede banen te leiden.

Dat de Koptische christen zich bewust is van die taak, bleek overduidelijk tijdens zijn pakkende en bij momenten indrukwekkende maidenspeech bij de opening van de 44ste Icann meeting in Praag.

“Ik ben een consensusfiguur”, klonk het, “dat is één van de voornaamste redenen waarom ik hier nu sta. Ik hou er van om een vergelijk te vinden, om gemeenschappelijke elementen te kunnen vinden waarover verschillende partijen het eens kunnen geraken.”

Chehadé liet ook niet na om kritiek te geven op zijn voorganger. “Het kan mij niet schelen wie de eer opstrijkt voor nieuwe verwezenlijkingen. Belangrijker is dat dat we de dingen gedaan krijgen.”

Rod Beckstrom was iemand die de pluimen graag op eigen hoed stak. Iemand voor wie het cultiveren van een personencultus vaak belangrijker was dan degelijk en effectief management. Met als gevolg dat op drie jaar tijd bijna het hele senior managementteam binnen Icann het voor bekeken hield. Heel wat van de opgestapte medewerkers lieten niet na om hun ongerustheid te uiten, en te wijzen op het verziekte klimaat binnen de organisatie.

Ajuinenpeller Met Fadi Chehadé als ceo zal er sowieso een frisse wind waaien bij Icann. Om u een idee te geven: op zijn 13 leerde de Libanees hoe hij wapens moest gebruiken tijdens de burgeroorlog in Libanon. Toen hij op zijn 18de in Los Angeles belandde, sprak hij geen woord Engels, en ging hij aan de slag als ajuinenpeller.

Na zijn studies aan Stanford schopte hij het onder meer tot general manager van IBM’s Global Technology Services in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tot voor kort was Chehadé ceo van Vocado, een Amerikaans softwarebedrijf dat cloudapplicaties aanbiedt voor de administratie van onderwijsinstellingen.

Sinds 1987 richtte Chehadé ook drie bedrijven op, waaronder RosettaNet, een non profit die tot doel had it-giganten als IBM, HP, Nokia en Microsoft in de richting van gemeenschappelijke standaarden te bewegen. De man heeft met andere woorden al enige ervaring met het zoeken naar ‘samenwerkingsverbanden’.

De Libanees met Egyptische roots maakte alvast enkele beloftes in Praag. “I will listen“, klonk het. “I will listen to all of you. We may not always agree, and we shouldn’t, but I will listen.

I will be very transparent, super transparent“, vervolgde de nieuwe ceo. “Is there a bigger word? Extra transparent maybe?” En misschien wel het belangrijkste: “alle beslissingen die ik neem, moeten in het algemeen belang zijn.”

“Icann mag geen fort worden, maar moet een oase zijn waar mensen graag naartoe komen. Daarom is het van het allergrootste belang dat we naar de toekomst toe uitblinken in efficiëntie en professionalisme. We moeten tien keer beter doen dan de commerciële wereld. Het internet is een geschenk voor alle mensen, en moet dat blijven.”

Tot 1 oktober zal huidig Icann-coo Akram Atallah de plaats van Rod Beckstrom innemen als ceo.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content