Nokia Siemens Networks schrapt 17.000 banen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nokia Siemens Networks schrapt 17.000 banen als gevolg van …

Nokia Siemens Networks schrapt 17.000 banen als gevolg van een wereldwijde herstructurering. Het bedrijf wil voortaan focussen op mobiele breedband en diensten. “End-to-end spelers kunnen in deze business niet meer succesvol zijn” Tegen eind 2013 moet er voor 1 miljard euro aan kosten worden bespaard. Hierdoor moeten er wereldwijd 17.000 banen geschrapt worden, goed voor een kwart van het personeelsbestand dat afklokt op 74.000 werknemers.

Nokia Siemens Networks moest in de voorbije jaren sterke verliezen optekenen, en kampt met stevige concurrentie, onder meer van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson. Eind september raakte nog bekend dat Nokia en Siemens 1 miljard euro in hun joint venture zouden pompen. Pogingen om NSN te verkopen, werden in de zomer opgegeven.

Nokia Siemens Networks stelt volgens de website van het bedrijf 325 mensen te werk in België, in kantoren in Herentals, Diegem, Brussel en Bergen. Het bedrijf werkt onder meer voor de telecomoperatoren Belgacom, Telenet, Base en Mobistar.

Marketingverantwoordelijke voor West-Europa Jean Luc Devisscher weet nog niet of er gevolgen zullen zijn voor de Belgische werknemers, en ook NSN-ceo Rajeev Suri wil nog niets lossen over de geografische verspreiding van de ontslagen.

Het management wil enkel kwijt dat NSN voortaan enkel nog zal focussen op mobiele breedband en diensten. Zaken die niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoren, worden ofwel stopgezet, ofwel verkocht.

Suri verwijst daarbij naar het voorbeeld van de Canadese hardwarebouwer DragonWave, die eerder deze maand nog de microwave-divisie van Nokia Siemens Networks overnam. “We zijn de eerste grote infrastructuurproducent die deze moeilijke stap zet”, aldus de ceo, “en we doen dit om ons bedrijf een gezond perspectief te kunnen bieden op lange termijn.”

“End-to-end spelers kunnen in deze business niet meer succesvol zijn”, waarschuwt de topman nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content