Notionele intrestaftrek creëert technologiejobs

De notionele intrestaftrek heeft in de technologische industrie in zijn eerste jaar, 2006, al 4.200 banen opgeleverd, zo zegt een Leuvense econoom.

De notionele intrestaftrek heeft in de technologische industrie in zijn eerste jaar, 2006, al 4.200 banen opgeleverd, zo zegt een Leuvense econoom.

Dat melden De Tijd, De Morgen en L’Echo. De Leuvense econoom Jozef Konings maakte daarrond een studie voor de sectorfederatie van de technologische industrie Agoria. Konings evalueerde de concurrentiekracht van de Belgische technologische industrie en onderzocht de impact van een verlaging van de loonkosten en vennootschapsbelasting. Hij baseerde zich op de jaarrekeningen van Belgische en buitenlandse bedrijven voor de periode 1997-2006.

Bedrijven kunnen sinds 2006 een fictieve rente aftrekken van hun eigen vermogen. De Nationale Bank is veel voorzichtiger over de gevolgen. Zij berekende onlangs dat het fiscaal voordeel na vijf jaar 3.200 tot 6.700 banen zal opleveren voor de hele economie.

Konings ziet drie redenen voor de grote, positieve impact bij de technologische industrie. In de eerste plaats is de rendabiliteit en dus ook het fiscaal voordeel relatief groot. Voorts zijn jaarrekeningen een beter instrument dan een macro-economisch model om de gevolgen in te schatten. Ten slotte omvat de industrie relatief veel grote bedrijven en die maken meer gebruik van de notionele intrestaftrek.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content