‘Ontslag Hurd slechtste personeelsbeslissing sinds ontslag Jobs bij Apple’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het zal wel de quote van de dag zijn, de frase die Oracle-ceo Larry Ellison in een brief pootte: “De HP-board heeft net de slechtste personeelsbeslissing genomen sinds de idioten in de Apple-board jaren geleden Steve Jobs ontsloegen.” Ellison is een vriend van Mark Hurd. Die moest zoals bekend vrijdag opstappen als ceo bij HP, nadat intern onderzoek (naar aanleiding van een klacht rond seksuele intimidatie) had uitgewezen dat Hurd niet volgens de bedrijfspolicies over zakendoen had gewerkt.

Het zal wel de quote van de dag zijn, de frase die Oracle-ceo Larry Ellison in een brief pootte: “De HP-board heeft net de slechtste personeelsbeslissing genomen sinds de idioten in de Apple-board jaren geleden Steve Jobs ontsloegen.”

Ellison is een vriend van Mark Hurd. Die moest zoals bekend vrijdag opstappen als ceo bij HP, nadat intern onderzoek (naar aanleiding van een klacht rond seksuele intimidatie) had uitgewezen dat Hurd niet volgens de bedrijfspolicies over zakendoen had gewerkt. Ellison stelt in de brief aan The New York Times dat de HP-board, door zich te ontdoen van Hurd, “gefaald heeft om te handelen in het beste belang van de HP-werknemers, -aandeelhouders, -klanten en -partners.”

In dat opzicht is de zet volgens hem te vergelijken met het vertrek van huidige sterke man Steve Jobs bij Apple. Steve Jobs verliet Apple in 1985 nadat de raad van bestuur hem had verboden nog enige leidinggevende functie binnen het bedrijf uit te oefenen. Jobs richtte toen NeXT Computer op, dat 12 jaar later overgenomen werd door Apple. Jobs werd er eerst interim-ceo en nadien ceo. Apple is vandaag uitgegroeid tot een gigantisch succes.

“De HP-board geeft toe dat het de klachten tegen Mark Hurd over ongewenste intimiteiten volledig heeft onderzocht en dat ze die compleet onterecht heeft bevonden.” Volgens Ellison was de board van HP verdeeld over de beslissing (6 tegen 4) om de klacht over seksuele intimidatie te onthullen. Later zouden ze besloten hebben die beslissing unaniem te maken.

HP stelt in een reactie duidelijk dat Hurd is ontslagen omwille van overtreding van de standaarden van HP in zakendoen. Daarin was de board wel degelijk eensgezind. “En zoals het bedrijf eerder gesteld heeft, stemde de board unaniem voor het ontslag van Hurd. En dat was de enige stemming die de board gedaan heeft rond deze kwestie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content