Ontslagen, met dank aan de bedrijfscomputer

Elektronische rekruteringstechnieken zijn al langer ingeburgerd, maar werknemers afschrijven en ontslaan met de hulp van e-firing software, daar hadden we nog niet van gehoord. Enter het Amerikaanse hr-bedrijfje Vurv, dat sofware op de markt brengt die je helpt om te snoeien in je personeelsbestand.

Elektronische rekruteringstechnieken zijn al langer ingeburgerd, maar werknemers afschrijven en ontslaan met de hulp van e-firing software, daar hadden we nog niet van gehoord. Enter het Amerikaanse hr-bedrijfje Vurv, dat sofware op de markt brengt die je helpt om te snoeien in je personeelsbestand.

Aan de deur gezet worden door een bedrijfscomputer klinkt op zijn minst luguber en onmenselijk. Toch zullen heel wat mensen moeten beamen dat software het slechte nieuws nauwelijks slechter kan overbrengen dan het afgestreken gezicht van de gemiddelde humanresourcesmanager.

Blijkt nu dat e-firing sofware nog nuttig kan zijn ook. Wanneer er door fusies of acquisities plots minder personeel nodig is in een onderneming, kan het ‘afvloeiingsproces’ dankzij bepaalde BI-applicaties zodanig worden versneld, dat de beste krachten de tijd zelfs niet meer krijgen om het bedrijf uit eigen beweging te verlaten omwille van de onzekerheid.

Overigens berekende Accenture dat een maand treuzelen bij het bepalen van welke jobs er juist geschrapt moeten worden, een verwachte kostenbesparing van 500 miljoen euro bij een fusie al snel kan halveren. Anderzijds blijft het ontslaan van werknemers sowieso een complexe en emotionele aangelegenheid, waarbij er liefst niet over één nacht ijs gegaan wordt.

Dat is ook het Amerikaanse humanresourcesbedrijfje Vurv niet ontgaan. Vurv heeft met Optimize en Workforce Monitor twee webtoepassingen ontwikkeld die -en u leest het goed- ‘bedrijven helpen om hun financiële en organisatorische objectieven te bereiken door een rationalisering van het aantal werknemers, niet enkel tijdens of na een fusie, maar ook bij herpositioneringen of bij naakte ontslagen.’

Na het linken van de software aan de traditionele hr-database, zou de directie op elk moment voldoende informatie ter beschikking moeten hebben om naar eer en geweten en op een verantwoorde wijze te kunnen ontslaan, en dit zonder dure vertragingen. “Bij herstructureringen komt de financiële directeur steevast opdraven met cijfers en lijstjes, net zoals de hr-verantwoordelijke en de juridische dienst”, vertelt vice-president Samantha Hanson van Vurv. “Niemand heeft een overzicht. Meer nog: wanneer de ceo meedeelt hoeveel hij juist wil besparen, worden de cijfers van de verschillende afdelingen meteen waardeloos.”

De software van Vurv moet hier nu een mouw aan passen. Zo kunnen gebruikers de gevolgen van acquisities berekenen, tal van doelen ingeven, aanduiden welke competenties ze willen behouden na een fusie en welke gevolgen dat heeft, etc. De directie kan naar haar werknemers kijken vanuit verschillende invalshoeken, zoals de anciënniteit, de loonschaal, of de afdeling. Ook de verkoop per business unit wordt duidelijk zichtbaar, net zoals je kan nagaan of de werknemers die door een bepaalde rekruteerder werden binnengehaald goed presteren.

“Je kan er met andere woorden erg snel achterkomen hoeveel het kost om een hele afdeling te sluiten”, vult Hanson aan, “en of het schrappen van die afdeling een disproportioneel effect zou hebben op een bepaalde groep werknemers, wat dan weer tot rechtszaken zou kunnen leiden.”

Trendwachter en ceo van Ulysses Consulting An De Jonghe gelooft in de mogelijkheden van Optimize en Workforce Monitor. “Commercieel gezien kan Vurv hier zeker een stuk van de markt mee bezetten”, denkt ze. “In grote bedrijven lopen er immers erg veel hr-managers rond die hun werknemers niet kunnen inschatten, net zoals tal van hoge piefen people skills missen. Als er dan softwaretoepassingen opduiken die je op een presenteerblaadje geven wie je kan ontslaan en wie niet, is dat erg handig, al was het maar om je er later achter te verschuilen.” Toch plaatst De Jonghe ook kanttekeningen. “Ik zou wel eens willen zien in welke mate de software van Vurv verschilt van de gemiddelde BI-toepassing”, klinkt het nog. “Want uiteindelijk moet je gewoon een aantal parameters ingeven, waarna het programma de rest doet. Zulke dingen bestaan al langer, alleen zal men er in dit geval nog een extra hr-sausje over gegoten hebben en het geheel omgedoopt hebben tot e-firing software.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content