UGent start opleiding tot ‘taaltechnoloog’ die een mondje AI spreekt

© Getty Images

Aan de UGent kunnen studenten volgend academiejaar een opleiding volgen tot ‘taaltechnoloog’. Het traject is volgens de universiteit uniek in Vlaanderen en geeft studenten onder andere een dieper inzicht in AI-systemen. Met het traject wil de UGent ‘een volgende generatie taalprofessionals’ klaarstomen.

Het traject taaltechnologie valt binnen de bacheloropleiding Toegepaste Taalkunde, een richting die al jaren kampt met dalende inschrijvingscijfers. Nochtans is het een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt, zegt de universiteit: ‘Bedrijven zetten steeds vaker in op (taal)technologie, en de vraag naar expertise neemt enorm toe’.

Python en AI

Het traject laat studenten de dubbele expertise ontwikkelen van een vreemde taal en taaltechnologische kennis. Ze leren communiceren, vertalen of tolken in een vreemde taal (Engels, Frans of Duits) en in het Nederlands. Maar ze zullen ook leren programmeren met Python en doorgronden hoe computers taal begrijpen en produceren, kennis die cruciaal is om te weten hoe AI-systemen ontwikkeld worden.

Partner Content