Oprichter DeepMind verlaat Google voor onbepaalde tijd

Mustafa Suleyman © Techcrunch/Flickr

Een van de kopstukken van Googles onderzoekseenheid voor kunstmatige intelligentie is vertrokken. Mustafa Suleyman is voor onbepaalde tijd met verlof. De reden is niet bekendgemaakt. Het lab DeepMind wil alleen zeggen dat de Brit “tijd voor zichzelf neemt na tien hectische jaren”.

Suleyman richtte DeepMind in 2010 op, samen met jeugdvriend Demis Hassabis, de huidige topman. Google kocht hun bedrijf vier jaar later voor enkele honderden miljoenen euro’s.

DeepMind maakte onder meer een AI-programma voor het complexe bordspel Go. Dat algoritme wist de wereldkampioen te verslaan. DeepMind hield zich ook bezig met het opsporen van ziektes. Suleyman, zoon van een verpleegster, hield zich daarmee bezig. Zo maakte DeepMind de app Streams. Die moest artsen helpen om te herkennen welke patiënten risico op nierklachten liepen. DeepMind kwam in opspraak toen bleek dat het illegaal toegang had gekregen tot de gegevens van 1,6 miljoen patiënten. Het ziekte-onderzoek werd vorig jaar op een zijspoor gezet en Suleyman kreeg een andere positie.

Suleyman was ook een prominente stem in de discussie over ethische AI en waarschuwde regelmatig voor misbruik van de technologie. Twee jaar geleden richtte hij binnen Google Deepmind een afdeling Ethiek op om de maatschappelijke impact van artificiële intelligentie te bestuderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content