Oprichter Google+ verlaat Google

Vic Gundotra verlaat Google. Officieel verandert dat weinig aan Google+, maar het lijkt er op dat het sociale netwerk stilaan naar de achtergrond verhuist.

Vic Gundotra verlaat Google. Officieel verandert dat weinig aan Google+, maar het lijkt er op dat het sociale netwerk stilaan naar de achtergrond verhuist.
Gundotra werkte achter jaar lang voor Google en was de laatste jaren binnen het bedrijf verantwoordelijk voor Google+, Google’s tegenhanger van Facebook. Opmerkelijk: hij verlaat het bedrijf niet om elders aan de slag te gaan. In een afscheidsblog op Google+ blijft hij vaag over zijn toekomstplannen.

Gundotra ging in 1991 aan de slag bij Microsoft waar hij general manager Platform Evangelism werd. In 2007 stapte hij over naar Google. Daar werkte hij onder meer mee aan Google Maps en het event Google I/O, maar zijn voornaamste project was Google+ dat hij, dixit Larry Page “From scratch” heeft opgebouwd.

Daarmee komen we bij de vraag hoe het nu verder moet met Google+. In dezelfde reactie van Page zegt de ceo van het bedrijf dat het bedrijf “hard blijft werken om geweldige ervaringen voor het immer toenemende nummer Google+-fans te bouwen.” Wat op zijn minst aangeeft dat Google niet van plan is om er meteen de stekker uit te trekken.

Geen vuist tegen FacebookMaar het moet ook gezegd worden dat Google+ niet het succes is wat het moet zijn. Google lanceerde het netwerk in juni 2011 op een invite-only basis en kende aanvankelijk een kleine hype. Maar met uitzondering van de videochatfunctie hangouts boodt het netwerk weinig nieuws ten opzichte van Facebook, dat op dat moment groeide als kool.

Google heeft de populariteit meermaals proberen aan te zwengelen. Onder meer door gebruikers van YouTube te verplichten om voortaan met hun Google+ account reacties na te laten in plaats van met hun YouTube-account waaronder velen met een nickname werkten. Die verplichting is intussen na stevige online protesten geschrapt.

Opvolging
Techcrunch schrijft op basis van eigen bronnen dat Google+ niet verdwijnt, maar wel naar de achtergrond verschuift. Dat betekent dat het zich niet langer profileert als directe concurrent voor Twitter of Facebook. Ook zou het team van Google Hanghouts verhuizen naar de mensen van Android. Hetzelfde is mogelijk voor het team achter de fotofunctionaliteit. Google zelf ontkent die verschuivingen echter.

Over de interne opvolging is officieel nog niet veel bekend, maar volgens The Verge zal Gundotra worden opgevolgd door David Besbris. Daarmee springt hij over Bradley Horowitz van wie algemeen werd aangenomen dat hij de nummer twee was binnen Google+.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content