Oracle verliest ‘vader van Java’

James Gosling, de ‘vader van Java’, verlaat Oracle, waar hij cto van de client software groep was.

James Gosling, de ‘vader van Java’, verlaat Oracle, waar hij cto van de client software groep was.

Na de overname van Sun Microsystems door Oracle hebben al een rist Sun-veteranen het bedrijf verlaten, maar met James Gosling vertrekt wel een – zo niet hét – boegbeeld van het Java-gebeuren binnen Sun. Na de overname werd James Gosling de chief technology officer van de client software groep binnen Oracle, maar uit die functie heeft hij op 2 april laatstleden ontslag genomen. Een specifieke reden voor zijn vertrek geeft hij niet, behalve dan de opmerking dat eender wat hij hierover “accuraat en eerlijk zou zeggen, meer kwaad dan goed zou doen.”

Wel is geweten dat Gosling al bij een vroegere overnamepoging – toen door IBM – vragen stelde over mogelijke ‘cultuur’-conflicten tussen de overnemer en de Sun-mensen. Gezien de vrije figuur in de vrije wereld van Java die Gosling is, komt zijn vertrek dan zeker niet als een verrassing. Een andere vertrekker, XML-uitvinder Tim Bray, twitterde zelfs dat hij verbaasd was dat Gosling het zo lang heeft volgehouden.

Wat hij gaat doet, is nog niet duidelijk, want Gosling stelt even een periode van rust na te streven vooraleer hij een nieuwe job zoekt.

Canadees van oorsprong (Calgary, Alberta), haalde Gosling zijn eerste diploma computerwetenschappen aan de universiteit van zijn geboortestad, gevolgd door een doctoraat aan de Carnegie-Mellon University. In 1984 ging hij werken bij Sun Microsystems. Daar groeide de taal die hij creëerde voor het ‘Oak’-project – een virtuele omgeving voor onder meer tv-settopboxen – uit tot het Java-platform dat vandaag alle mogelijke ‘devices’ van smartcards tot topservers omvat. In België was hij herhaalde malen te gast op het jaarlijkse Java-event voor ontwikkelaars, Devoxx (voordien JavaPolis).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content